checklist

Zo haal je alles uit je virtuele bezichtiging

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Voorbereiding, veldwerk en durf te vragen

Steeds vaker bieden makelaars een virtuele bezichtiging aan via een livestream. Hoe bereid jij je het best op zo’n bezichtiging voor? 10 niet te missen tips.

De wereld mag dan op zijn kop staan door het coronavirus, het bezichtigen van woningen gaat gewoon door. ‘Gewoon’ als in: er worden verschillende maatregelingen genomen om de veiligheid van jou en die van de makelaar te garanderen. Veel makelaars kiezen op dit moment voor een virtuele bezichtiging. Uit onderzoek van funda blijkt dat steeds meer huizenzoekers hier positief tegenover staan. Om die reden heeft funda de afgelopen weken twee extra tools ontwikkeld die een virtuele bezichtiging makkelijker maken: Virtueel Open Huis en een uitgebreide 3D-Tour .

Veel makelaars kiezen ervoor om na de livestream serieus geïnteresseerden op individuele basis uit te nodigen voor een fysieke bezichtiging

Een Virtueel Open Huis is een livestream waarbij de makelaar door het huis loopt en jij via een liveverbinding samen met andere geïnteresseerden meekijkt en vragen kunt stellen. Een makelaar kondigt een Virtueel Open Huis aan via de pagina van het huis op funda, met een datum, tijdstip en link naar de livestream. Vervolgens bepaalt de makelaar zelf hoe hij de livestream aanbiedt. Dat kan bijvoorbeeld via Facebook, Instagram of Periscope, of via een videoplatform als Zoom of Jitsi.

Hoe zo'n virtuele bezichtiging gaat? We vroegen het aan Louise (29)

Tweede ronde

Deze virtuele oplossing betekent overigens niet dat je een huis koopt zonder het fysiek te bezichtigen. Veel makelaars kiezen ervoor om vervolgens écht serieus geïnteresseerden op individuele basis uit te nodigen voor een fysieke bezichtiging. Maar dat is niet voor elke makelaar de standaardroute. Neem daarom altijd even contact op met de makelaar om te vragen hoe hij het aanpakt.

Goede voorbereiding

Wellicht heb je nog nooit eerder deelgenomen aan een virtuele bezichtiging en weet je niet zo goed wat je kunt verwachten. Daarbij kan het overweldigend zijn om met tientallen mensen virtueel naar dezelfde woning te kijken. We geven je daarom 10 tips om het optimale uit je virtuele bezichtiging te halen.

  1. Bestudeer de plattegrond en foto’s goed. Dit klinkt misschien als een open deur, maar vergis je niet: een virtuele bezichtiging vraagt om meer voorbereiding dan een reguliere bezichtiging. Door goed de plattegrond en foto’s te bestuderen snap je precies waar straks de makelaar door de woning loopt. Maak waar nodig aantekeningen.
  2. Vraag alvast bij je makelaar documenten op. Denk aan belangrijke documenten zoals VvE vergaderstukken, een onderhoudsrapport en informatie over het energielabel. Neem ze voor het virtuele open huis door, zodat je bepaalde vragen niet meer hoeft te stellen. Zo kun je tijdens de livestream veel gerichter doorvragen.
  3. Maak een vragenlijstje. Ook tijdens de virtuele bezichtiging is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Schrijf van tevoren je vragen op - je hebt immers je voorwerk al gedaan. Vraag ook naar zaken die je op een scherm niet zo goed kunt zien: wat is de staat van de kozijnen, heeft het huis dubbelglas? Is het gehorig?
  4. Doe veldwerk. Loop een rondje door de buurt, gluur – indien mogelijk - naar binnen. Zo krijg je een gevoel bij de bouw en de buurt.
  5. Meld je tijdig aan. Te laat aanhaken bij een virtuele bezichtiging is erg onhandig. Je mist een deel van de rondleiding en misschien zijn er al vragen gesteld die jij ook wilde stellen. Zorg daarom dat je ruim op tijd klaarzit en bent ingelogd op het platform waarop de bezichtiging plaatsvindt. De link naar het Virtueel Open Huis wordt 30 minuten van tevoren zichtbaar op funda. Handige tip: maak je tabblad vast , zodat je ‘m niet per ongeluk kunt wegklikken.
  6. Schakel hulp in. Twee mensen zien meer dan één. Daarom brengen veel huizenzoekers iemand mee bij een bezichtiging. Dat kan ook bij een virtuele bezichtiging. Vraag iemand die vanaf een andere plek ook live meekijkt en vragen stelt. Na afloop kunnen jullie samen de ervaring vergelijken.
  7. Gebruik een koptelefoon/oordopjes. Last van omgevingsgeluid? Gebruik een koptelefoon of oordopjes om er zeker van te zijn dat je alles goed kunt horen.
  8. Schrijf mee. Maak tijdens de virtuele bezichtiging aantekeningen. Wat zijn opvallende elementen, waar wil je straks over doorvragen? Stel deze vragen direct of anders na afloop.
  9. Durf te vragen. Tijdens een livestream zal je merken dat anderen misschien dezelfde vragen hebben. Houd goed bij welke vragen jij nog hebt openstaan. Vraag gerust aan de makelaar of hij even terug wil lopen als je iets niet zo goed kunt zien. Nog een tip: spaar je vragen niet op tot de laatste minuut, maar stel ze direct als dat kan. Ben je toch iets vergetent? Neem dan gerust op een later moment contact op met de makelaar.
  10. Kijk terug. Het grote voordeel van een livestream: vaak kun je ‘m na afloop terugkijken. Heb je nog iets over het hoofd gezien?
Virtueel bezichtigen via funda

Op funda vind je nu 'virtueel open huizen' zodat ook jij veilig (en makkelijk) kan bezichtigen.

Meer over het kopen van een huis