Ontdek het vernieuwde Mijn Huis

  • Inzicht in de waarde van jouw woning
  • Ontdek de voorzieningen in jouw buurt
  • Zie welke huizen in jouw buurt te koop staan

Naar Mijn Huis

funda's Mijn Huis

Veelgestelde vragen over zonnepanelen
De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. De richting, de helling van je dak en het systeem dat je kiest, bepalen uiteindelijk hoe hoog jouw energie-opbrengst wordt.
Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen wordt je energierekening lager en belast je het milieu minder. Bovendien is de aanschaf van zonnepanelen goedkoper geworden, maar denk eens aan deze aandachtspunten.
De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren, zoals het aantal panelen en hoe je ze laat schakelen. Die investering heb je wel in zo’n zeven jaar terugverdiend. Daarna profiteer je jarenlang van gratis stroom.
Blauwe en zwarte zonnepanelen komen het meest voor. Je kunt zonnepanelen serieel of parallel geschakeld laten installeren.
In plaats van een zonneboiler loont het om eens te kijken naar het rendement dat je met zonnepanelen behaalt. Daarmee bespaar je soms nog meer op je CO2-uitstoot en je energierekening. Maar er zijn ook situaties waarin een zonneboiler een betere keuze is. Bijvoorbeeld: - Wanneer je al veel zonnepanelen hebt en aan het maximum van de salderingsregeling zit. - Als je weinig ruimte op je dak hebt. Een zonneboiler bespaart per vierkante meter doorgaans meer en levert meer op dan zonnepanelen.Een zonneboiler heeft ook minder last van schaduw dan zonnepanelen, al neemt de opbrengst dan ook wat af.
Voor de meeste daken heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen. Voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten heb je wel een vergunning nodig.
Meer vragen