vraag & antwoord

Je muur isoleren: hoe werkt dat?


Je muren isoleren: minder kosten en een warmer huis

Goed geïsoleerde muren houden je huis warmer in de winter en koeler in de zomer. Daarmee bespaar je veel energie. Spouwmuurisolatie is de makkelijkste en snelste manier om je muren te isoleren, tegen relatief lage kosten. Heb je geen spouwmuur? Er zijn ook andere manieren om je muren te isoleren.

Waarom het een goed idee is om je muur te isoleren

Zijn je muren slecht of matig geïsoleerd? Dan is het slim om te investeren in goede isolatie. Geïsoleerde gevels voelen minder koud aan en verhogen je wooncomfort. En: muurisolatie levert een flinke energiebesparing op, meer dan bijvoorbeeld vloerisolatie of isolatieglas.

Vooral bij spouwmuurisolatie is het rendement hoog. Ook een enkelsteens muur kun je isoleren. Het kost meer tijd en vaak meer geld dan spouwmuurisolatie, maar zorgt wél voor goede isolatie. Wil je je woning energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met isolatie van je buitenmuur.

Spouwmuur- of gevelisolatie is een goede manier om je energielabel te verbeteren. Bijkomend voordeel: dat is gunstig voor je woningwaarde.

Een goed energielabel draagt bij aan je woningwaarde. Dit zijn de voordelen van een goed energielabel als je je huis verkoopt

Hieronder lees je meer over de verschillende manieren waarop je je muren kunt isoleren.

Spouwmuur isolatie

Met spouwmuurisolatie laat je de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, opvullen met isolatiemateriaal. Schakel hiervoor een professioneel bedrijf in. De klus is binnen een dag (of sneller) geklaard en geeft weinig rommel. Er komt hooguit wat stof vrij aan de buitenkant.

Bij een gemiddelde hoekwoning betaal je gemiddeld eenmalig 2200 euro en bespaar je zo’n 500 tot 1200 euro per jaar aan energiekosten. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van de kosten en besparingen per type woning.

Goed om te weten: huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben meestal geen spouwmuurisolatie. Is je woning tussen 1965 en 1991 gebouwd? Dan is je muur waarschijnlijk matig geïsoleerd. Je kunt je muur dan extra isoleren. Woningen na 1992 hebben over het algemeen wel goede spouwmuurisolatie.

Een enkelsteens muur isoleren vanaf de binnenkant

Bij muren zonder spouw is isolatie aan de binnenkant een goede optie. Dit is ook een goede aanvulling op spouwmuurisolatie, om je huis nog beter te isoleren. Vanaf de binnenkant gebeurt dat meestal met een voorzetwand met isolatiemateriaal, die je aan de binnenzijde van je buitenmuur plaatst.

Deze vorm van isolatie kost ruimte: een voorzetwand neemt ongeveer 10 centimeter in beslag. Verder moet je de aansluiting bij kozijnen, stopcontacten en plinten aanpassen. En radiatoren verplaatsen, als je die hebt. Deze klus kost dus aardig wat werk. Een goed moment hiervoor is als je gaat verbouwen in je (nieuwe) huis.

Ben je handig, dan kun je een enkelsteensmuur zelf isoleren vanaf de binnenkant. Je bent dan bij een gemiddelde hoekwoning rond de 800 euro aan materiaalkosten kwijt. Besteed je het uit, dan kost dat ongeveer 2600 euro. Jaarlijks scheelt het zo’n 190 tot 500 euro aan energiekosten, afhankelijk van je woning en de gasprijs.

Zelf aan de slag? In de stappenplannen van Milieu Centraal zie je hoe je zelf een voorzetwand plaatst.

Een enkelsteens muur isoleren vanaf de buitenkant

Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal tegen de buitenkant van je huis aangebracht. Over het isolatiemateriaal komt nog een laag afwerking, zoals stucwerk, gevelplaten, steenstrips of hout. Je huis wordt daarmee ‘dikker’ dan het was.

Gevelisolatie is een klus voor professionals. Deze vorm van isoleren is ook een stuk duurder dan spouwmuurisolatie: gemiddeld ben je zo’n 20.000 euro kwijt. Maar het levert ook veel op: bij een gemiddelde hoekwoning bespaar je jaarlijks 650 tot 1600 euro op je energierekening.

Gevelisolatie is een goed idee als:

  • Je geen spouwmuur hebt, of als deze te smal is om te isoleren.
  • Je het combineert met groot onderhoud van je buitenmuur.
  • Je het combineert met spouwmuurisolatie.
  • Je je huis energieneutraal wilt maken.

Omdat het uiterlijk van je woning iets verandert, moet je meestal een vergunning aanvragen bij je gemeente.

Laat je de isolatie uitvoeren door een professional, dan kun je aanspraak maken op de ISDE-subsidieregeling van de overheid. Lees meer over alle financieringsmogelijkheden voor isolatie.

Je muur isoleren? Check eerst je isolatie

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of, en in welke mate, je muren op dit moment geïsoleerd zijn:

  • Check het bouwjaar. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer je woning, hoe beter je spouwmuur- of gevelisolatie.
  • Kijk op het het energielabel van je huis. Daarop staat van elk onderdeel, dus ook je muren, wat de huidige isolatiewaarde is. En wat je kunt doen om die te verbeteren.
  • Met de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal ontdek je welke isolatie je huis al heeft.
  • Heb je meer hulp nodig, vraag dan om ondersteuning van een energiecoach of -adviseur, of het energieloket van je gemeente.

info Geen energielabel? Zo vraag je er een aan

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Kies je voor spouwmuurisolatie, dan zijn steenwol, glaswol of EPS-parels veelgebruikte materialen. Maar andere materialen isoleren ook goed. Vraag altijd aan het isolatiebedrijf welk materiaal geschikt is voor jouw spouw.
Glas- en steenwol zijn veelgebruikte materialen. Kan de muur niet te dik worden omdat je weinig ruimte hebt, dan zijn isolatieplaten van isolatieschuim een goede keuze. Deze platen zijn de helft minder dik dan isolatie van glas- of steenwol. Ze zijn wel duurder.

Belangrijk: kies voor materiaal met een goede isolatiewaarde (Rd-waarde). Ga voor wandisolatie voor een Rd-waarde van ten minste 2,5. Een nog hogere isolatiewaarde is beter.

Op Verbeterjehuis.nl vind je een overzicht met isolatiebedrijven, voorzien van kwaliteitsscores en reviews. Maar je kunt voor deze vraag ook aankloppen bij het energieloket van je gemeente. Die kunnen je isolatiebedrijven bij jou in de buurt aanbevelen en helpen met vragen over offertes.
Meer vragen

Zo verhoog je je woningwaarde

Door je huis te verduurzamen, verbeter je je energielabel en dat is gunstig voor je woningwaarde. Behalve isoleren kun je ook zonnepanelen of een warmtepomp laten installeren.