vraag & antwoord

Je dak isoleren: hier moet je op letten


Je dak isoleren kan van binnenuit of via de buitenzijde

Via je dak verliest je huis de meeste warmte: zo’n 30%. Er valt hier meestal de grootste winst te behalen, ook al is dakisolatie is duurder dan andere isolatievormen. Ga je van slechte naar goede dakisolatie? Dan bespaar je jaarlijks zo’n 500 tot 1250 euro.

Je dak isoleren? Check eerst de isolatiewaarde

Vaak heeft je huis wel dakisolatie, maar heeft die een lage isolatiewaarde. Hoe nieuwer je woning, hoe beter je dak bij de bouw is geïsoleerd. Is je huis van vóór 1992? Dan is nieuwe dakisolatie meestal een goed idee. Kijk in dat geval onder het dakbeschot en de dakpannen welk isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is.

Bekijk ook het energielabel van je huis. Op het energielabel staat van elk onderdeel, dus ook je dak, wat de huidige isolatiewaarde is. Staat er een - of een +/- , dan er ruimte voor verbetering.

Met dakisolatie verbeter je je energielabel. Ga je je huis verkopen?
Zo vraag je een (nieuw) energielabel aan

Kosten en besparing van dakisolatie

Dakisolatie is duurder dan andere vormen van isolatie, maar levert ook flink meer kostenbesparing op. Hoeveel geld je kwijt bent en hoeveel je bespaart, hangt af van je type dak en de isolatievorm. Op de website van Milieu Centraal vind je een handig overzicht van kosten en besparingen per type woning.

Dakisolatie kan op verschillende manieren

Je kunt je dak aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren. Welke aanpak je kiest, hangt onder andere af van het soort dak dat je hebt. De werkzaamheden kosten meestal één tot vier dagen. Een dak van binnenuit isoleren kun je als je een beetje handig bent zelf doen. Isolatie aan de buitenkant laat je beter over aan een professioneel bedrijf.

Een schuin dak isoleren van binnenuit of aan de buitenzijde

Heb je een schuin dak, dan kun dat op drie manieren (laten) isoleren:

  • Van binnenuit. Bijvoorbeeld met glaswol of steenwol. Dit is de makkelijkste manier om je schuine dak te isoleren. Laat je in een gemiddelde hoekwoning je dak isoleren, dan ben je zo’n 5400 euro kwijt. Gemiddeld bespaar je jaarlijks tussen de 500 en 1250 euro. Ben je handig genoeg om dit zelf te doen, dan betaal je zo’n 1800 euro aan materiaalkosten. Dat scheelt dus veel geld. In dit stappenplan lees je hoe je zelf je dak isoleert.
  • Aan de buitenzijde. Hierbij worden de dakpannen eraf gehaald en het isolatiemateriaal op het dak aangebracht. Daarna worden de dakpannen weer teruggeplaatst. Dit is een grotere en duurdere klus die algauw twee keer zo duur is dan isolatie van je dak isoleren van binnenuitMaar het levert wel de beste isolatiewaarde op. Kies hiervoor als je sowieso een renovatie of verbouwing van plan bent en huur voor deze klus altijd een expert in.
  • Isolatiemateriaal onder je dakpannen laten spuiten of blazen. Ook dit gebeurt vanaf de buitenkant en is een klus voor een professioneel bedrijf. Deze vorm van isolatie is minder ingrijpend dan de andere manieren. Maar volgens Milieu Centraal is het de slechtste optie: het levert namelijk maar matige isolatie op.

Ga je zelf isoleren met glas- of steenwol, zorg dan voor goede bescherming en voldoende ventilatie. De vezels veroozaken namelijk irritatie aan de luchtwegen en jeuk aan je huid.

Een dak plat laat je aan de buitenzijde isoleren

Een plat dak isoleren doe je beter niet zelf vanwege het risico op vochtschade, houtrot of schimmel. Een professioneel isolatiebedrijf verwijdert de dakbedekking, installeert isolatieplaten en plaatst vervolgens een nieuwe laag dakbedekking. Dit is de beste manier om je platte dak te isoleren. Bij een gemiddelde hoekwoning kost dat zo’n 4700 euro. Gemiddeld bespaar je hierdoor jaarlijks tussen de 540 en 1350 euro.

Je kunt ook isolatieplaten óp je dakbedekking plaatsen, en die met grind of tegels afdekken. Dat is minder ingrijpend en vaak goedkoper. Maar: deze vorm van isoleren werkt minder goed en kan alleen als je bestaande dakbedekking nog in goede staat verkeert.

Je kunt ook je zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet om in te wonen, werken of slapen? En kun je ’m goed afsluiten met een luik? Dan kun je ervoor kiezen om je zoldervloer in plaats van je dak te isoleren. Dit werkt even goed als dakisolatie, maar het is makkelijker én je hebt minder isolatiemateriaal nodig. Daardoor is deze vorm van isoleren goedkoper. Besteed je de klus uit, dan ben je bij een gemiddelde hoekwoning zo’n 2500 euro kwijt. Je kunt je zolder ook zelf isoleren, dat kost je zo’n 1200 euro aan isolatiemateriaal. Jaarlijks bespaar je gemiddeld tussen de 530 en 1300 euro aan energiekosten.

info De rest van het huis ook meteen aanpakken? Lees meer over de mogelijkheden en voordelen van vloerisolatie

Kies voor materiaal met een hoge isolatiewaarde

Hoe beter je isolatiemateriaal, hoe meer je bespaart. Kies voor materiaal met een zogeheten Rc-waarde van vier of hoger. Let ook op de milieu-impact van het materiaal. Kies bijvoorbeeld liever niet voor schapenwol, dat is erg belastend voor het milieu. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de verschillende isolatiematerialen. Heb je een plat dak of isoleer je je schuine dak vanaf de buitenkant, laat je dan adviseren door het isolatiebedrijf.

Er zijn verschillende manieren om je dakisolatie te financieren. Check of je in aanmerking komt voor landelijke subsidie

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de hele constructie, dus van je vloer, dak of muur plus het isolatiemateriaal. Een goed geïsoleerde vloer heeft een Rc-waarde van 3,7 of meer nodig. Voor goede dakisolatie kies je het best voor een Rc-waarde van 4 of hoger. Met spouwmuurisolatie geef je je gevel een Rc-waarde van 1,4 tot 2. Door de gevel ook aan de buitenkant te isoleren, kun je de Rc-waarde flink verhogen.

De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het het isolatiemateriaal, zonder de isolatiewaarde van de vloer zelf. De Rd-waarde staat op de verpakking van het materiaal.

Ja, matige isolatie verbeteren is een goed idee. De kosten daarvan zijn ongeveer even hoog als het isoleren van een dak dat helemaal niet is geïsoleerd. Je bespaart weliswaar minder dan wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat, maar je energierekening gaat wél omlaag. Ook bereid je je huis vast voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen: een slimme investering voor de toekomst.
Is je huis goed geïsoleerd, let dan extra op ventilatie. Zo houd je vocht, schimmel en schadelijke stoffen buiten de deur. En je hoeft minder te stoken, want verse droge lucht warmt sneller op dan oude, vochtige lucht. Het is belangrijk dat er dag en nacht verse lucht in huis komt. Af en toe een raam openzetten is dus niet genoeg. Zorg bijvoorbeeld voor luchtroosters of een ventilatiesysteem en plaats isolatiemateriaal niet over de ventilatiegaten.
Op Verbeterjehuis.nl vind je een overzicht met isolatiebedrijven, voorzien van kwaliteitsscores en reviews. Maar je kunt voor deze vraag ook aankloppen bij het energieloket van je gemeente. Die kunnen je isolatiebedrijven bij jou in de buurt aanbevelen en helpen met vragen over offertes.
Meer vragen

Combineer dakisolatie met een andere isolatiemaatregel

Als je je dakisolatie combineert met een andere maatregel, zoals isolatieglas, vloer- of muurisolatie, of bijvoorbeeld een warmtepomp, dan kun je tot 30% van je kosten terugkrijgen via de ISDE-regeling van de overheid. Ook verdien je een groot deel van de kosten terug doordat je flink bespaart op je energierekening.