artikel

7 feiten en fabels over groene daken


Dit moet je weten als je een groen dak overweegt

Een begroeid dak ziet er niet alleen vrolijk uit, het heeft ook veel voordelen. Zo zouden groene daken goed isoleren en de werking van je zonnepanelen versterken. Te mooi om waar te zijn? Dit zijn 7 feiten en fabels over groene daken. 

 1. Alleen op platte daken kunnen planten groeien: fabel
  Het is waar dat platte daken die niet in de schaduw liggen het meest geschikt zijn als groen dak. Maar op een hellend dak kunnen ook planten groeien. Zo’n dak vangt alleen wel aanzienlijk minder water op en droogt sneller uit, omdat regenwater makkelijker wegloopt. Ook zul je bij daken met een helling groter dan 15° speciale voorzieningen moeten treffen om erosie en afschuiven te voorkomen.
 2. Nieuwbouwwoningen zijn het meest geschikt voor een groen dak: feit
  Laat je je dak intensief begroeien met mos, sedum of een complete tuin, dan kan het gewicht van al die planten en het vocht wel 300 kg/m2 zijn. Je dakconstructie moet dat aankunnen. Bij een nieuwbouwwoning kun je hier vanaf het begin al rekening mee houden.

  Wil je een groen dak op je bestaande huis, neem dan altijd een specialist in de arm. En let er dan bij voorkeur op of een specialist het GroenKeur heeft.

 3. Een groen dak is een alternatief voor dakisolatie: fabel
  Dakbegroeiing werkt isolerend: vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een dak dat bedekt is met bitumen. Dat komt doordat planten warmte gebruiken en niet – zoals steen – warmte absorberen. Maar: een groen dak is géén vervanging van dakisolatie, daarvoor is de isolatielaag onvoldoende. Wel isoleert een groen dak geluid beter dan een gewoon dak.
 4. Begroeiing met planten kan de levensduur van je dak verlengen: feit
  Een dak bestaat uit waterdichte lagen zodat het droog blijft in huis. Een groen dak kan de levensduur van die lagen tot wel twintig jaar verlengen. Dat komt doordat de planten het bitumen beschermen tegen uv. Onder invloed van uv-licht verweert bitumen namelijk. Dat proces verloopt langzamer met een laag sedum of planten. Ook blijft de temperatuur van je dak dankzij de planten constanter, waardoor het minder krimpt en uitzet.
 5. Een groen dak is onderhoudsarm: fabel
  Laat je je dak begroeien met sedum, dan heb je aan de plantjes zelf niet veel werk. Deze vetplantjes kunnen prima tegen storm, vorst en hitte. Kies je voor gras en bloemen, dan heb je het in feite over het onderhoud van een tuin.

  Of je nu mos, sedum of een hele daktuin hebt, je moet hoe dan ook van tijd tot tijd:

  - onkruid verwijderen

  - (dode) planten verwijderen

  - bemesten

  - de afvoer checken

 6. Een groen dak is prijzig: feit
  Een sedumdak kost tussen de € 50 en € 85 per m2 en bij een kruidendak loopt dit op tot € 100 per m2. Bij een gemiddeld dakoppervlak van 60 m2 ben je dus tussen de € 3000 en € 6000 kwijt.

  Wel geven een aantal gemeenten en waterschappen subsidie voor een groen dak. Groene daken vangen namelijk een deel van het regenwater op en verlichten daarmee de waterdruk op riolen. Bovendien draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit. Het trekt verschillende insecten en ook vogels aan. Met behulp van de Groene Subsidiewijzer zie je of je in jouw gemeente in aanmerking komt voor subsidie.

 7. Een groen dak versterkt de werking van je zonnepanelen: feit
  Doordat planten de warmte gebruiken en vocht verdampt, daalt de temperatuur op het dak. En dat is gunstig als je zonnepanelen hebt, want die werken beter bij lagere temperaturen. Wel geldt dit alleen op hele hete dagen, het effect hiervan is in Nederland vrij klein.
Haal meer uit je huis

Ben je benieuwd wat jouw huis waard is, wil je meer weten over verduurzamen of ben je nieuwsgierig naar hoe de markt zich ontwikkelt in jouw buurt? Voeg dan je huis toe aan je funda-account.

Tips en informatie om je huis te verbouwen, verduurzamen en kosten te besparen