gesponsord

5 vooroordelen over warmtepompen weerlegd


Warmtepompen: zo zit het écht

Wil je je woning verduurzamen of je gasrekening drukken, maar twijfel je over een warmtepomp? We plaatsen vijf bekende vooroordelen over warmtepompen in perspectief, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Grote kans dat jij jouw huis, net als 90% van de woningen in Nederland, nog verwarmt met een cv-ketel (Gasmonitor 2021). Misschien heb je weleens nagedacht over een warmtepomp als alternatief, maar twijfel je. Want zijn ze niet heel duur en maken ze niet veel lawaai? En zijn ze niet alleen interessant voor huizen die al heel goed geïsoleerd zijn? Het echte verhaal ligt genuanceerder.

tip  Wil je weten wat een warmtepomp eigenlijk is en waarom je er een zou kunnen overwegen, lees dan dit artikel.

Vooroordeel 1: Warmtepompen zijn slecht te krijgen

Het klopt dat de vraag naar warmtepompen en installateurs in korte tijd enorm is gestegen, waardoor er sprake is van wachttijden. Die kunnen oplopen van een paar maanden tot een jaar. De sector werkt op dit moment hard aan een oplossing: er worden extra installatiemonteurs opgeleid en er komen steeds meer warmtepompfabrieken bij. De verwachting is dat de wachttijden halverwege dit jaar zijn opgelost. In de tussentijd kun je je oriënteren of eventueel andere zaken in huis aanpakken, zoals de isolatie.

Vooroordeel 2: Je moet eerst je woning voor veel geld isoleren

Betere isolatie betekent minder energieverlies, en dus hoeft je verwarming minder hard te werken. Dat geldt of je nu een cv-ketel of warmtepomp hebt. Toch bespaar je met een hybride warmtepomp – die samenwerkt met een cv-ketel – ook in een matig geïsoleerd huis al tot 60% gas. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe minder vaak je cv-ketel bijspringt en hoe minder gas je gebruikt. Check met de zelfscan eerst hoe jouw huis ervoor staat. Is je huis goed geïsoleerd? Dan is een volledig elektrische warmtepomp interessant voor jou – dan ben je helemaal van het gas af.

Vooroordeel 3: Een warmtepomp zorgt voor geluidsoverlast

De meeste mensen met een warmtepomp hebben geen last hebben van het geluid (onderzoek I&O, 2021). De buitenunit van een hybride warmtepomp maakt inderdaad geluid, maar alleen wanneer de ventilator aanstaat. Dat is ’s zomers, wanneer je lekker buiten zit, dus niet het geval. Plaats de buitenunit wel op een slimme plek om eventuele overlast voor jezelf of buren verder te minimaliseren. Dus niet onder een open slaapkamerraam of op het dak van je woon- of slaapkamer bijvoorbeeld. Je installateur kan je hierover adviseren. Ook bestaan er geluiddempende kastjes. Is een volledig elektrische warmtepomp voor jou een optie? Dan kun je een bodemwarmtepomp overwegen. Die is weliswaar duurder, maar ook volledig onzichtbaar en stil.

Vooroordeel 4: Een warmtepomp is duur

Een warmtepomp is een investering. Hoe groot die is, hangt af van het soort pomp. Een hybride exemplaar koop je vanaf € 6000, een volledig elektrische warmtepomp heb je vanaf € 12.000. Gelukkig kun je via subsidie een deel van de kosten terugkrijgen. Voor een hybride warmtepomp is dat tussen de € 1950 en € 3000, afhankelijk van het vermogen en energielabel. Verdiep je vooraf dus goed in de voorwaarden. Daarnaast bespaar je zo’n € 550 tot € 1160 per jaar op energiekosten (op basis van een matig geïsoleerde hoekwoning voor twee personen). Op langere termijn verdien je de investering dus terug. Hoe snel, hangt af van je energieverbruik en de energieprijs.

Goed om te weten: In 2023 valt de kostenbesparing door het ingevoerde energie-prijsplafond lager uit. Doordat je minder gas, maar meer stroom gaat verbruiken, komt je stroomverbruik boven het prijsplafond uit. Voor die stroom betaal je de marktprijs. De besparing ten opzichte van een cv-ketel is daardoor kleiner. Kijk hier voor meer info over het prijsplafond in combinatie met een hybride warmtepomp en volledig elektrische warmtepomp.

Vooroordeel 5: Met een warmtepomp verbruik je nog steeds veel gas

De korte reactie: nee hoor. Met een hybride warmtepomp bespaar je gemiddeld 60% gas op verwarming. Met een volledig elektrische warmtepomp ben je helemaal van het gas af. Je gebruikt nog wel stroom, maar relatief veel minder. Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 3,5 tot 4 kWh warmte. Heb je ook zonnepanelen op je dak, dan wek je de benodigde stroom (deels) zelf op! Helemáál duurzaam.

Kijk op Verbeterjehuis.nl voor meer informatie over warmtepompen en wat je nog meer kunt doen om je woning stapsgewijs te verduurzamen.