gesponsord

5 redenen om een warmtepomp te overwegen


Gas besparen met een warmtepomp

Zoek je met de huidige gasprijzen manieren om je gasrekening te drukken? Dan kan een warmtepomp interessant zijn. Daarmee draag je tegelijk bij aan een beter milieu.

Vanwege de hoge energieprijzen voelden we zelden zo veel noodzaak om energie te besparen als nu. Het voordeel: van investeringen in duurzaamheid die je nu doet, heb je ook op langere termijn profijt. En de planeet trouwens ook.

Je hebt ongetwijfeld weleens van een warmtepomp gehoord. Maar wat is dat precies? Wanneer is die investering interessant en wat levert het op? We leggen het je graag uit.

Wat is een warmtepomp?

Anders dan een cv-ketel gebruikt een warmtepomp geen gas, maar wekt ie zelf stroom op. Die stroom komt uit warmte uit de lucht of bodem. Er zijn twee soorten. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel die alleen bijspringt wanneer nodig. Deze pomp is geschikt voor vrijwel elk huis. Een volledig elektrische warmtepomp regelt de centrale verwarming en warm water (bijvoorbeeld voor de douche), en is vooral geschikt voor huizen die al goed geïsoleerd zijn. Overigens haal je wel meer uit een hybride waterpomp naarmate je huis beter is geïsoleerd.

Er zijn vijf redenen waarom een warmtepomp interessant kan zijn:

1. Je verbruikt minder tot geen gas

Met een hybride warmtepomp gebruik je gemiddeld 60% minder aardgas voor verwarmen, mits je huis tenminste matig geïsoleerd is. Ontdek met deze zelfscan hoe jouw huis ervoor staat. Met een volledig elektrische warmtepomp ben je zelfs helemaal van het aardgas af. Gezien de variabele en hoge gasprijzen van dit moment, is dat geen slecht idee. En door van het gas af te gaan, is je woning ook toekomstbestendig. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat alle woningen aardgasvrij worden.

Vanaf 2026 is het zelfs verplicht om (als je woning daar geschikt voor is) bij vervanging van je cv-ketel over te stappen op een efficiëntere verwarmingsinstallatie, zoals de (hybride) warmtepomp.

2. Je verdient de investering terug

Een warmtepomp is een investering. Een hybride warmtepomp koop je vanaf zo’n € 6.000, een volledig elektrische warmtepomp heb je vanaf € 12.000. Gelukkig kun je via subsidie gemiddeld 30% van de kosten terugkrijgen. Met een hybride warmtepomp bespaar je zo’n € 550 tot € 1100 per jaar op je energiekosten (o.b.v. een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen). Op de langere termijn verdien je de investering dus terug.

Goed om te weten: in 2023 valt de kostenbesparing door het ingevoerde energie-prijsplafond lager uit. Doordat je minder gas, maar meer stroom gaat verbruiken, komt je stroomverbruik waarschijnlijk boven het prijsplafond uit. Voor die stroom betaal je de marktprijs. De besparing ten opzichte van een cv-ketel is in 2023 daardoor kleiner. Wel is het prijsplafond maar tijdelijk. Kijk voor meer info over het prijsplafond in combinatie met een hybride warmtepomp en volledig elektrische warmtepomp op de website van Milieu Centraal.

3. Je draagt bij aan een beter milieu

Met een hybride warmtepomp daalt je CO2-uitstoot voor verwarming met zo’n 30%. Met een volledig elektrische warmtepomp is dit zelfs 40-55%. Als onze stroom in de toekomst verder vergroent, is de winst nog groter. Ook kunnen zonnepanelen een deel van de stroom van een warmtepomp opwekken. Dat is pure winst voor het milieu. En zoals we allemaal weten, is dat heel hard nodig.

4. Je woning wordt meer waard

Duurzame maatregelen hebben een positief effect op de waarde van je woning. Hoeveel precies hangt onder andere af van de verbetering van je energielabel. Een stap van G naar A levert logischerwijs meer op dan van B naar A. Het effect op de woningwaarde kan uiteenlopen van 1 à 2% tot 16%. Dat tikt behoorlijk aan op een huizenprijs van een paar ton!

5. Je woning wordt aantrekkelijker

Steeds meer huizenzoekers filteren huizen op energielabel. Uit cijfers van funda blijkt dat zoekers nu 261% vaker op energielabel filteren dan een jaar geleden. Naast prijs en locatie is het energielabel – met name label A – nu het meest aangevinkte funda-filter. Mocht je je huis dus ooit willen verkopen, dan bereik je met een beter energielabel meer mensen. Én is de kans groot dat je een beter bod krijgt.

Goed om te weten: door de grote vraag naar warmtepompen en installateurs is er op dit moment sprake van wachttijden. Naar verwachting trekt dit half 2023 bij. Kijk op Verbeterjehuis.nl wat je in de tussentijd nog meer kunt doen om je woning stapsgewijs te verduurzamen, zoals de isolatie verbeteren.