Checklist: handige vragen om niet te vergeten
Het is belangrijk om veel vragen te stellen tijdens de bezichting. Alleen zo kom je erachter of de woning écht aan al je wensen en verwachtingen voldoet. Neem daarom voor de zekerheid deze checklist mee, zodat je niets vergeet.
Tijdens een bezichtiging leidt de verkoopmakelaar je meestal rond door de woning. Bij een open huis daarentegen loop je vaak met meerdere geinteresseerden tegelijk door een woning, of alleen met de verkopers zelf. In alle gevallen is dit hét moment om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om te bepalen of je een bod uit wilt gaan brengen.
Wat te vragen bij een bezichtiging?
Uiteraard mag je tijdens de bezichtiging alles vragen. Omdat de makelaar de belangen van de verkopende partij behartigt, zal hij misschien niet al je vragen kunnen of willen beantwoorden. Bijvoorbeeld op een vraag als: wat is de minimale prijs waarvoor de verkopers willen verkopen? Dat zou bij de onderhandelingen nadelig zijn voor de verkopende partij.
Checklist met handige vragen
Het is handig om een lijst met vragen te maken waarop je in elk geval antwoord wilt. Bedenk bijvoorbeeld wat voor jou belangrijk is in het huis en de omgeving. Hieronder een checklist met veelgestelde vragen:
Vragen over de verkopers en de omgeving:
- Waarom willen de verkopers dit huis verkopen en hoe lang hebben ze er gewoond?
- Blijven ze in deze buurt wonen? Waarom wel of niet?
- Hoe is het contact met de buren?
- Hebben de verkopers al een andere woning gevonden en/of hoe snel kan de overdracht plaatsvinden?
- Hoeveel andere gegadigden zijn er voor de woning?
De antwoorden hierop geven meer informatie over de buurt en je buren. Zie je jezelf hier wonen? Ook is het handig om te weten of je op zoek moet naar een tussenoplossing als je je eigen woning al moet verlaten voor de overdracht.
Vragen over het huis en het onderhoud:
- Zijn er verbouwingen geweest? En zo ja, zijn deze door een erkend aannemersbedrijf uitgevoerd? Waren er zo nodig vergunningen voor afgegeven en zijn er plattegronden beschikbaar?
- Is er ooit lekkage geweest?
- Wanneer zijn de kozijnen voor het laatst geschilderd?
- Hoe oud is de cv-installatie en is deze met regelmaat onderhouden?
- Is er veel belangstelling voor het huis?
- Hoe oud is de keukenapparatuur en werkt alles nog goed?
-
Zijn er bepaalde juridische bepalingen van kracht, zoals het recht van overpad of erfpacht?
Zo kom je erachter of je rekening moet houden met bijkomende kosten. Bij lekkage of een verbouwing is het slim om een bouwtechnische keuring te laten doen. Daarmee komen eventuele gebreken aan het licht en weet je meteen welke herstelkosten erbij komen. Ook aan erfpacht kunnen kosten verbonden zijn. Zijn er veel andere gegadigden, dan weet je dat je snel(ler) moet handelen, maar laat je niet verleiden tot overhaaste beslissingen.
Vragen over de omgeving:
- Wie wonen er in de straat: gezinnen, oudere mensen, jonge stelletjes?
- Worden er weleens evenementen met de buurt georganiseerd?
- Zijn er speciale hondenuitlaatgebieden in de omgeving (als je een hond hebt)?
Vragen bij een appartement, monument of nieuwbouwwoning:
- Bij een monument: wat mag ik wel en niet doen qua onderhoud of verbouwing? Wanneer heb ik daar een vergunning voor nodig?
- Bij een appartement: hoe hoog zijn de servicekosten? Is er een actieve VvE en hoe groot is het reservefonds voor onderhoudswerkzaamheden?
-
Bij een nieuwbouwwoning: welke bouwwerkzaamheden gaan er eventueel nog plaatsvinden en wat is de planning daarvan?
Tip: eerst kijken, dan vragen
Ga eerst op je gemak met de makelaar door het huis. Laat de ruimte en omgeving op je inwerken en stel daarna jouw vragen. Zo weet je zeker dat je met aandacht het huis hebt bekeken en je niet met de vragenlijst in je hoofd bezig bent terwijl je door het huis loopt. Toch niet helemaal je droomhuis? Dan hoef je ook niet alle vragen te stellen. En ben je toch een vraag vergeten, dan bel of mail je de makelaar na afloop.
Ga je het huis alleen kopen? Neem dan iemand mee, zeker bij je eerste bezichtiging. Vraag iemand uit je omgeving of een aankoopmakelaar die deskundig met je meekijkt.