artikel

Wat is een internetmakelaar?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Hierop moet je letten als je een online makelaar inschakelt

Je huis verkopen kan sinds een aantal jaren ook via een zogenoemde internetmakelaar. Je doet dan een deel van het verkoopproces zelf, waardoor je minder makelaarskosten betaalt. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n online makelaar?

Als je kiest voor een internetmakelaar, doe je een aantal taken rondom de verkoop zelf. Bijvoorbeeld de tekst schrijven voor je woningpresentatie op funda en de bezichtigingen.

Verschil tussen internetmakelaars en andere makelaars

Internetmakelaars zijn ‘online aanwezig’ en hebben dus meestal geen fysiek kantoor. Je hebt contact via de mail of telefoon. Ook de vergoeding is anders: je betaalt een internetmakelaar vaak een bedrag dat gebaseerd is op de diensten die je afneemt. Bij 'gewone' makelaars, die het verkoopproces van A tot Z begeleiden, is dat meestal een percentage van de verkoopprijs.

Je huis verkopen via een internetmakelaar

De meeste internetmakelaars verrichten in elk geval deze werkzaamheden voor je:

  • waardebepaling van je woning
  • vaststellen verkoopprijs
  • je woning op funda plaatsen
  • opstellen koopovereenkomst

Sommige internetmakelaars sturen een taxateur langs voor de waardebepaling van je woning, anderen doen dit zelf. Meestal voert een internetmakelaar ook de onderhandelingen, maar er zijn ook makelaars die werken met een online biedingsplatform.

tip  Wil je graag volledig ontzorgd worden? Dit is wat een fullservicemakelaar voor je doet

Wat is de beste internetmakelaar?

Er bestaat niet zoiets als de beste internetmakelaar. Er zijn wel een aantal zaken om op te letten als je een internetmakelaar kiest.

Check of de makelaar is aangesloten bij een vereniging voor makelaars

Check of een (internet)makelaar is aangesloten bij een van de bekende beroepsverenigingen voor makelaars: NVM, VBO of Vastgoedpro. Deze makelaars moeten aan bepaalde opleidingsvereisten voldoen en zijn ze aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Hier kun je terecht als je een klacht hebt over de dienstverlening.

Verdiep je in de werkwijze

De werkwijze, tarieven en het werkgebied van internetmakelaars zijn verschillend. Zo zijn er internetmakelaars die standaard kijkdagen organiseren waarop meerdere geïnteresseerden jouw woning komen bekijken. Er zijn ook internetmakelaars die werken met een online biedsysteem. Vind je dit een aantrekkelijk concept? Of wil je meer persoonlijk contact met potentiële kopers?

Kijk welke kosten zijn inbegrepen

Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten met diensten of extra diensten bijkopen. Wat op het eerste oog goedkoop lijkt, is dat soms toch niet. Er zijn internetmakelaars die aanbieden je woning voor een paar honderd euro te verkopen, maar als je voor aanvullende diensten kiest, kunnen de kosten soms tot ver boven de duizend euro oplopen. Dus vergelijk en check altijd de voorwaarden.

Hoeveel wil je zelf doen?

Als je makelaars gaat vergelijken, kijk dan goed wat je zelf moet doen en welke werkzaamheden de makelaar je uit handen neemt. Vergelijk bijvoorbeeld eens de diensten en werkwijze van fullservicemakelaars in jouw buurt met die van internetmakelaars.

Je huis op funda plaatsen? Dit moet je weten
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.