Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je je handtekening onder het koopcontract zet

Hoe zorg je voor een zorgeloze afwikkeling van de verkoop van je huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Zodra je een tegenvoorstel op het openingsbod van een potentiële koper hebt gegeven, zijn de onderhandelingen officieel begonnen. Je kunt er binnen een dag uit zijn, maar het kan ook een week of langer duren. Het heeft niet alleen te maken met de hoogte van de koopsom, maar ook met de voorwaarden die door jou of de koper worden gesteld. Er kunnen verschillende scenario’s plaatsvinden, waaronder:

  • De vraagprijs wordt geboden. Dit wil niet zeggen dat je de woning ook aan hem moet verkopen. Jij als verkoper bepaalt.
  • De potentiële koper stopt de onderhandelingen. Dit is toegestaan en geldt ook voor jou als verkoper.
  • Het bod is heel goed, maar de gestelde voorwaarden niet. Je moet de afweging maken wat in jouw situatie het best uitpakt en wat er (financieel) mogelijk is. De verkoopmakelaar kan je hierin adviseren.
  • Je ontvangt tijdens de onderhandelingen een bod van een andere geïnteresseerde. Je kunt de onderhandelingen met de eerste bieder direct stopzetten en met de tweede partij verdergaan, je kunt bieder één om een eindbod vragen of je kunt aan zowel bieder één als bieder twee een eindbod vragen en zo de beste partij kiezen.

Elke verkoper heeft een meldplicht, wat inhoudt dat je alle gebreken (zichtbaar en onzichtbaar) deelt met een toekomstige eigenaar. Via de vragenlijst die je van de verkoopmakelaar krijgt, kun je duidelijk maken wat de eigenschappen van het huis zijn. Ben je hier niet eerlijk over en komt een gebrek na de sleuteloverdracht naar boven? Dan is er sprake van een verborgen gebrek en kun je aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade.

Zolang er nog geen handtekeningen onder een koopakte zijn gezet, kunnen jij en de koper nog van de koop afzien. Zodra jij je handtekening hebt gezet, kun je je niet meer terugtrekken. De koper kan wel nog van de koop afzien: hij heeft drie dagen bedenktijd en kan de ontbindende voorwaarden inzetten. Kan de koper zijn verplichtingen niet nakomen? Dan mag je als verkoper aanspraak maken op de 10% waarborgsom.

Ga je na verkoop van je huis een andere woning huren? De overwaarde is vrij besteedbaar en over de restschuld maak je afspraken met de bank. Met een NHG-hypotheek wordt de restschuld mogelijk kwijtgescholden. Met de overwaarde kun je toekomstwensen laten uitkomen of je kinderen op gang helpen bij het kopen van een huis.

Meer vragen
Handig van funda
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij

29 artikelen