Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerDe verkoop van je huis voorbereiden
Wat moet er gebeuren voor je je huis te koop zet?
Check welke documenten en informatie je moet verstrekken aan de koper
Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het voorbereiden van de verkoop van je woning:
De meldplicht, mededelingsplicht of informatieplicht houdt in dat je als verkoper verplicht bent om eerlijke en volledige informatie te geven aan de koper. Het gaat daarbij om informatie waarvan je weet of zou kunnen vermoeden dat het belangrijk is voor de koper. Denk hierbij aan (on)zichtbare gebreken, zoals een oven die niet goed werkt. Maar ook informatie over je woonomgeving die van invloed kan zijn op het gebruik of woonplezier, zoals geluidsoverlast van de buren. De termen meldplicht, mededelingsplicht of informatieplicht worden vaker door elkaar gebruikt.
Om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers en zoekers op funda, moet je het misschien nog wat opknappen. Denk aan het overschilderen van muren in een neutrale kleur, of een muurtje plaatsen zodat je huis een extra kamer telt. Kijk ook kritisch naar de onderhoudsstaat van het dak, de goot, het buitenschilderwerk en de cv-ketel. Je verkoopmakelaar kan adviseren welke investeringen de moeite waard zijn om je huis beter te verkopen.
Check eerst of je woning al een geldig energielabel heeft. Is dit niet het geval, maak dan een afspraak met een energieadviseur om een geldig energielabel voor je woning op te stellen.
- Zoek een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen en maak een afspraak. Kijk hiervoor in het EP-register van de overheid of op de site Woninglabel.nl, of vraag je verkoopmakelaar je naar een bevoegd energieadviseur te verwijzen.
- De energieadviseur komt thuis langs om de energieprestaties van je woning vast te stellen.
- De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat dit wordt geregistreerd in de landelijke database EP-online. Zelf ontvang je een afschrift van het label (pdf).
- Na registratie kun je je energielabel eventueel ook downloaden via de website www.mijnoverheid.nl.
Bij de verkoop van je woning heb je in elk geval deze documenten nodig:
- eigendomsbewijs huis
- energielabel
- vragenlijst
- roerendezakenlijst
- aanslag gemeentelijke belastingen
- jaarafrekening energie
- splitsingsakte (bij appartement)
- overige VvE-documenten (bij appartement)
Sommige documenten zijn verplicht, zoals het energielabel. Andere documenten heb je nodig om aan je meldingsplicht te voldoen. Begin op tijd met het aanvragen, opzoeken en invullen van deze documenten. Dat scheelt tijd en gedoe tijdens het verkoopproces.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij
6 artikelen
Wat als ik een briefje krijg van iemand die mijn huis wil kopen?
Je huis verkopen aan een briefjesschrijver leidt niet altijd tot het best mogelijke verkoopresultaat.
Video: wat is een onderzoeksplicht?
Wist je dat je als koper zelf moet onderzoeken of een woning gebreken of verplichtingen heeft? We leggen het uit in deze video.
Overdracht uitstellen tot 2021?
Overdracht uitstellen om te besparen op overdrachtsbelasting? Ontdek welke opties je hebt als koper én verkoper.
Bouwkundig rapport: de verborgen gebreken
Wat als de herstelkosten van gebreken hoger uitvallen dan gedacht? Dan kán er een streep door je koopcontract.
Van openingsbod tot de overdracht
Benieuwd wat er allemaal gebeurt tussen het eerste bod en het tekenen van de overdracht? Check deze 9 stappen.