Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het voorbereiden van de verkoop van een huis

Hoe zorg je dat je huis zo aantrekkelijk mogelijk op de markt komt? Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.

Dit zijn de stappen die je tijdens het verkoopproces van jouw huis doorloopt:

 1. Vind een verkoopmakelaar
 2. Je huis in de verkoop
 3. De bezichtigingen
 4. Het onderhandelen
 5. De koopakte
 6. Het opleveren van je huis

Je huis verkopen kun je zelf doen. Maar realiseer je wel dat er veel tijd en regelwerk in gaat zitten. Kun jij dit combineren met je werk en gezin? En heb je voldoende juridische kennis om alle risico’s uit te sluiten? Er komt meer kijken bij het verkopen van je woning dan je misschien denkt.

De makelaar bepaalt de vraagprijs door:

 • Goed marktonderzoek te doen. Wat is er recent verkocht en zijn deze woningen vergelijkbaar met jouw woning?
 • De vraag. Is er veel vraag naar jouw woning doordat het in een populaire buurt ligt? Dan is dit van invloed op de hoogte van de vraagprijs.
 • Jouw persoonlijke situatie. Moet je door omstandigheden snel de woning verkopen? Dan drukt dit op de hoogte van de vraagprijs.

Om je woning verkoopklaar te maken, moet je een aantal documenten verzamelen. Niet alleen voor de makelaar, maar ook voor potentiële kopers die meer informatie over het huis willen:

 • De lijst van zaken en vragenlijst (blanco exemplaren worden door de makelaar aangeleverd)
 • Legitimatiebewijs (alleen voor de makelaar zijn dossier)
 • Eigendomsbewijs
 • Aanslagbiljet met de gemeentelijke belastingen

Controleer daarnaast of je een definitief energielabel hebt; dit moet aanwezig zijn wanneer het huis verkocht is.

Zorg ervoor dat je huis opgeruimd en schoongemaakt is voordat de fotograaf komt. Denk aan een opgeruimde hal zonder al te veel schoenen en jassen, een leeg aanrechtblad in de keuken, het speelgoed opgeborgen en de fietsen in de schuur. Gebruik de complete checklist in dit artikel zodat je niks kunt vergeten.

Een huis zet je niet zelf op funda: dat doet een makelaar. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en weet wat er nodig is om een huis zo compleet mogelijk in de markt te zetten. Hij zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360°-foto’s en een mooie video. Een goede eerste indruk maak je namelijk geen tweede keer.

Check eerst of je woning al een geldig energielabel heeft. Is dit niet het geval, maak dan een afspraak met een energieadviseur om een geldig energielabel voor je woning op te stellen.

 1. Zoek een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen en maak een afspraak. Kijk hiervoor in het EP-register van de overheid of op de site Woninglabel.nl, of vraag je verkoopmakelaar je naar een bevoegd energieadviseur te verwijzen.
 2. De energieadviseur komt thuis langs om de energieprestaties van je woning vast te stellen.
 3. De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat dit wordt geregistreerd in de landelijke database EP-online. Zelf ontvang je een afschrift van het label (pdf).
 4. Na registratie kun je je energielabel eventueel ook downloaden via de website www.mijn overheid.nl.

Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.

Zo zorg je ervoor dat je woning klaar is voor een bezichtiging:

 • Een nette entree; dit is het eerste wat de mensen van jouw huis zien en het zet (onbewust) de toon voor de rest van de bezichtiging.
 • Creëer licht in je huis, open alle gordijnen.
 • Ruim het hele huis op, van de hal tot aan zolder. Zorg ervoor dat elke ruimte goed tot zijn recht komt en berg zoveel mogelijk persoonlijke spullen op.
 • Maak je huis schoon.
 • Staat je huis al leeg? Zorg er dan voor dat de (stapel) post achter de voordeur weg is en dat in de winter de verwarming al aanstaat. Een fijne binnenkomer voor de kijkers.

Het is beter om zelf niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn, zo voelt een koper zich vrij om overal te kijken en zijn of haar mening te delen.

Meer vragen
Handig van funda
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij

23 artikelen