Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je in onderhandeling gaat

Hoe zorg je dat je alles uit de onderhandeling over jouw huis haalt? Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.

Jouw verkoopmakelaar ontvangt van de koper of zijn of haar aankoopmakelaar een openingsbod. Het betreft de prijs én de voorwaarden waaronder het bod wordt gedaan. In overleg met je makelaar kun je dit openingsbod afwijzen of accepteren, of je kunt een tegenvoorstel doen. Wanneer je een tegenvoorstel uitbrengt, ben je pas echt in onderhandeling. Jouw verkoopmakelaar verzorgt gedurende de hele onderhandeling de communicatie met de tegenpartij en in nauw overleg bespreken jullie de te nemen stappen

Je verkoopmakelaar ontvangt rechtstreeks van de koper of zijn aankoopmakelaar het openingsbod. Pas op het moment dat jij, of je verkoopmakelaar namens jou, een tegenvoorstel doet, ben je in onderhandeling. Gedurende de onderhandelingen adviseert de verkoopmakelaar wat je mogelijkheden zijn en communiceert hij namens jou met de koper. Alles staat in het teken van het krijgen van een zo hoog mogelijke koopsom onder de gunstigste voorwaarden.

Het eerste bod van een potentiële koper heet het openingsbod. Je kunt dit afwijzen, een tegenvoorstel doen of het direct goedkeuren. Of het bod ook echt een goed bod is, hangt af van een aantal factoren, zoals:

  • De tijd dat je huis al te koop staat.
  • Het aantal bezichtigingen dat is geweest.
  • Het aantal bezichtigingen dat nog ingepland staat.
  • Of het bod in verhouding staat tot jouw minimale verkoopprijs.
  • Onder welke (ontbindende) voorwaarden het bod wordt uitgebracht.

Samen met je verkoopmakelaar bespreek je de mogelijkheden. Hij zal je adviseren wat in jouw situatie de beste stap is.

Zodra je een verkoopprijs en voorwaarden met de koper overeen bent gekomen, kan de verkoopmakelaar de koopakte opmaken. Hij verzamelt de gegevens van de koper en verwerkt alles in de akte. Na het tekenen van de koopakte is het voor jou als verkoper afwachten tot de drie dagen bedenktijd van de koper én de ontbindende voorwaarden voorbij zijn. Pas dan is het huis definitief verkocht.

Komt er toch nog een nieuw bod binnen? Zolang je als verkoper de koopakte nog niet getekend hebt, mag je van de koop afzien en met een andere partij verdergaan. Overleg dit altijd met je verkoopmakelaar.

Je dient het huis op te leveren op de dag van de sleuteloverdracht en in de conditie zoals je met de koper overeengekomen bent tijdens de onderhandelingen.

Meer vragen
Handig van funda
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij

5 artikelen