Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je een hypotheek meeneemt, oversluit of aflost

Hoe ontdek je of het goed voor jouw situatie is om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende huis, over te sluiten of af te lossen? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Na verkoop van je huis moet er nog iets gebeuren met de hypotheek. Je kunt de hypotheekvormen meenemen, maar een nieuwe hypotheekvorm kiezen is ook een optie. De overwaarde neem je mee naar de volgende woning om volledig gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Een restschuld is te financieren in een eventuele nieuwe hypotheek.

Na verkoop van je huis wordt de hypotheekschuld afbetaald met de opbrengst uit de verkoop. De overwaarde kun je gebruiken voor de volgende koopwoning. Over de restschuld maak je afspraken met de bank over het terugbetalen.

Als huiseigenaar kun je ervoor kiezen om je oude hypotheekvorm met zijn aflossingsvrije voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. In sommige gevallen loont het om toch een nieuwe hypotheek af te sluiten. De populairste hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij beide los je de hypotheek volledig af én heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

Een restschuld kan belemmerend werken bij het verkopen. De bank moet namelijk akkoord geven voor de verkoop. Over terugbetaling van de schuld maak je afspraken met de bank. Als je een volgende woning koopt, kun je de schuld vaak meefinancieren in de hypotheek.

De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. Na drie jaar vervalt de bijleenregeling. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.

Meer vragen
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.

3 artikelen