Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerHypotheek en overwaarde
Wat doe je met je hypotheek, overwaarde of restschuld?
Veelgestelde vragen over hypotheek, overwaarde en restschuld
Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden:
De verkoopopbrengst van je huis die overblijft na het aflossen van je hypotheek kun je op verschillende manieren gebruiken. Belastingtechnisch is de meest gunstige optie om je overwaarde te gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een nieuw huis. Je kunt het geld ook op je spaarrekening zetten. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst dit dan als vermogen ziet en dat je over een vermogen boven de € 50.650 vermogensrendementsheffing betaalt. Heb je overwaarde, maar wil je je woning (nog) niet verkopen? Check dan bij je hypotheekverstrekker of je in aanmerking komt voor rentekorting.
Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.
Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Na verkoop van je huis los je je hypotheekschuld af met de opbrengst uit de verkoop. Blijft er geld over, dan kun je deze overwaarde bijvoorbeeld gebruiken voor een volgende koopwoning. Blijft er nog een restschuld over, dan heb je twee opties:
- Je financiert de restschuld mee in de hypotheek op je volgende koopwoning.
- Je maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker moet er namelijk mee instemmen dat je je woning verkoopt en niet in staat bent om je hypotheekschuld af te lossen.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.
3 artikelen
Overbruggingskrediet iets voor mij?
Je hebt je droomhuis gevonden, maar krijgt je huidige huis maar niet verkocht. Wat nu?
Scheiden en de hypotheek
Je gaat scheiden maar hebt samen een koophuis: wat nu? 6 prangende vragen beantwoord.
Hypotheek van door- of uitstromer
De papieren zijn getekend; je huis is verkocht. Wat gebeurt er nu met je hypotheek en de eventuele overwaarde?