Het nieuwe biedlogboek: zien wat op een huis is geboden
Het online biedlogboek, waar veel makelaars al mee werken, geeft je achteraf inzage in hoe het biedproces is verlopen.
Voor de eindinspectie is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je die tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.
Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
Het online biedlogboek, waar veel makelaars al mee werken, geeft je achteraf inzage in hoe het biedproces is verlopen.
Het woningaanbod stijgt, er is minder concurrentie tussen kopers. Waar moet je als (ver)koper nu rekening mee houden?
150 meter verderop een klushuis kopen? Imke verklaarde haar man voor gek. Toch bleek het zo’n gek idee nog niet.
Wat gebeurt er als de koper van je huis je aansprakelijk wil stellen voor een verborgen gebrek? Dit adviseren makelaars.
Als de bezichtigingen beginnen is het wachten op een goed bod.
Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je in onderhandeling gaat:
De bezichtigingen van je huis bereid je samen met je makelaar voor. Zorg ervoor dat je huis schoon en opgeruimd is en dat je makelaar alle informatie heeft. Van tevoren bespreken jullie wat handige dagen zijn en wat mogelijke scenario’s zijn. Verwacht je makelaar veel belangstelling? Dan is een open huis soms een optie. Na afloop van een bezichtiging brengt je makelaar je op de hoogte van het verloop.
De nummer 1 tip bij bezichtigingen van je huis: zorg dat de eerste indruk goed is. Het eerste wat mensen zien is de buitenkant van je huis: de straat, je voortuin en de staat van de gevel. Zorg dus dat:
Zorg er daarnaast voor dat je huis netjes is opgeruimd, je persoonlijke spullen zoveel mogelijk zijn weggehaald en dat er voldoende licht is. Open dus de gordijnen en jaloezieën.
Het eerste bod van een potentiële koper heet het openingsbod. Om te beoordelen of je dit bod goed genoeg vindt om op in te gaan of over te onderhandelen, kun je kijken naar:
Samen met je verkoopmakelaar bespreek je de mogelijkheden. Hij of zij zal je adviseren wat in jouw situatie de beste stap is.
Je verkoopmakelaar ontvangt rechtstreeks van de koper of zijn aankoopmakelaar het openingsbod. Pas op het moment dat jij, of je verkoopmakelaar namens jou, een tegenvoorstel doet, ben je in onderhandeling.
Vijf veelvoorkomende scenario’s tijdens het onderhandelen zijn:
Je verkoopmakelaar adviseert je over je mogelijkheden om tot een zo hoog mogelijke verkoopprijs te komen onder de gunstigste voorwaarden en communiceert namens jou met de koper.
Zodra je een verkoopprijs en voorwaarden met de koper overeen bent gekomen, kan de verkoopmakelaar de koopakte opmaken. Hij of zij verzamelt de gegevens van de koper en verwerkt alle gemaakte afspraken in de akte. Na het tekenen van de koopakte is het voor jou als verkoper afwachten tot de drie dagen bedenktijd van de koper voorbij is. Is het zover? Dan is je woning ‘verkocht onder voorbehoud’. Gefeliciteerd! Als ook de termijn voor de ontbindende voorwaarden is verstreken, is je huis definitief verkocht. En ben je toe aan de volgende stap, de eindinspectie en sleuteloverdracht.
Huis verkopen of verhuren? Wij helpen je met een soepele plaatsing.
Je huis verkopen aan een briefjesschrijver leidt niet altijd tot het best mogelijke verkoopresultaat.
Stelt de makelaar een lagere vraagprijs voor dan je had verwacht? Dit is het advies wat andere makelaars hierover geven.
Dit kun je volgens makelaars doen als je ontevreden bent over de presentatie van je huis op funda.
Afzien van de verkoop kan, maar heeft wel consequenties. Drie makelaars geven uitleg over de opties en gevolgen.
Minder kijkers en bieders dan verwacht? Geen paniek. Drie makelaars geven advies over wat je kunt doen.