En wat zijn je opties als je een restschuld hebt?
Het geld dat je krijgt na verkoop van je huis, gebruik je om je hypotheekschuld af te lossen. Is het bedrag dat je hebt ontvangen hoger dan de hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Is de opbrengst lager, dan houd je een restschuld over.
Hypotheek aflossen bij verkoop huis
Is de kans groot dat je met de verkoop van je woning je huidige hypotheek niet kunt afbetalen? En kun je deze restschuld ook niet zelf afbetalen met bijvoorbeeld spaargeld? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker vóórdat je je huis te koop zet. Die moet er namelijk mee instemmen dat je je woning verkoopt zonder dat je in staat bent om je hypotheekschuld af te lossen.
Hoe gaat het aflossen van de hypotheekschuld?
Vóór de overdrachtsdatum schakelt de notaris met de hypotheekverstrekker van de koper over het betalen van de koopsom van het huis. Op de datum van de overdracht staat dit bedrag klaar op een derdengeldenrekening, een speciale rekening van de notaris waarop het geld voor de woning wordt geparkeerd. Na het tekenen van de koopakte wordt het huis overgedragen aan de kopers en met het geld van die derdengeldenrekening wordt jouw hypotheek afbetaald. Is de opbrengst van je woning lager dan je hypotheekschuld, dan is er sprake van restschuld. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen op dit verschil bij te leggen, want niet iedereen heeft pak ’m beet € 50.000 (bijvoorbeeld) klaarliggen.
Restschuld na verkoop huis: wat zijn je opties?
Na verkoop van je huis met een restschuld heb je twee opties, namelijk:
- Je financiert de restschuld mee in de hypotheek op je volgende koopwoning.
- Je maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld.
In beide gevallen is de hypotheekrente die je betaalt niet aftrekbaar van je inkomen. Op deze regel is wel een uitzondering: Is de schuld ontstaan vóór 1 januari 2018 dan is de betaalde rente over de schuld aftrekbaar gedurende maximaal vijftien jaar.
Mogelijkheden restschuld met een NHG-hypotheek
Heb je een hypotheek met NHG? Dan kan NHG onder bepaalde criteria de restschuld kwijtschelden.
- De relatie met de partner met wie je samen het huis kocht is beëindigd.
- Je partner is overleden.
- Je bent je baan verloren; niet-verwijtbare werkloosheid.
- Arbeidsongeschiktheid.
Door deze gebeurtenissen kunnen de hypotheeklasten onbetaalbaar worden, waardoor verkoop onvermijdelijk is.
Mogelijkheden restschuld zonder een NHG-hypotheek
Een andere mogelijkheid is om met een schenking of spaargeld de restschuld af te betalen. Zo mogen je ouders een bedrag tot € 28.947 schenken (2023) als je tussen de 18 en 40 jaar bent. Dit bedrag mag je gebruiken voor het afbetalen van je restschuld. Ook met je eigen spaargeld kun je de restschuld afbetalen. Het voelt misschien niet goed om een schenking of spaargeld te gebruiken voor het aflossen van een restschuld, maar het kan wel een heel groot probleem oplossen en voorkomen dat je in de schuldsanering belandt.
Bespreek je hypotheekschuld met de bank
In het geval van restschuld moet je met de bank overeenkomen hoe je de rest van je hypotheekschuld gaat afbetalen. Kortom, zie je na het eerste gesprek met een verkoopmakelaar een restschuld aankomen? Ga in gesprek met de bank voordat je je woning te koop zet.
Wanneer je je huis verkocht hebt en een nieuw huis koopt, moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Waar heb je voorheen voor gekozen en waar kies je nu voor?