video

Wat als de koper na afloop een verborgen gebrek meldt?


Scenario’s waar verkopers hun hoofd (onnodig) over breken

Je moet er niet aan denken: woon je net lekker in je nieuwe huis, komen de kopers van je oude woning verhaal halen over een lek in het riool of een ander gebrek. Hoe los je zoiets op? En wanneer ben jij als verkoper aansprakelijk? We vroegen drie makelaars wat je kunt doen bij verborgen gebreken.

Het kan zijn dat de kopers van je huis tijdens het klussen iets tegenkomen – een lekkage of een rotte fundering – en willen dat jij het oplost. Als het gaat om een zogenoemd verborgen gebrek kun je hier inderdaad voor aansprakelijk gesteld worden.Bekijk wat verschillende makelaars hierover zeggen in deze video:

Verborgen gebreken zijn mankementen aan het huis waar jij als verkoper van op de hoogte was, maar die je bewust hebt verzwegen. De koper moet kunnen aantonen dat jij wist van het gebrek toen je het huis verkocht. ‘Als ze er bijvoorbeeld achter zijn gekomen dat het riool lekt, betekent dat niet automatisch dat het een verborgen gebrek is. Als jij er niets van wist, kon je het immers ook niet melden,’ legt Mark Renkema van Mark Renkema Makelaardij in Utrecht uit.

Meldingsplicht

Om je zo goed mogelijk in te dekken tegen een koper die verborgen gebreken op jou verhaalt, is het belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent bij de verkoop van je huis. ‘Vul de vragenlijst waarin je eventuele gebreken kunt melden volledig in. Dat is immers je meldingsplicht,’ zegt Elsalien Bekkering van thuis bij Elsalien makelaardij in Noordwijk. Als je dingen goed documenteert, is de kans kleiner dat een koper jou aansprakelijk kan stellen.

Als verkoper heb je een meldplicht, maar een koper heeft ook een onderzoeksplicht. Lees hier wat het betekent als de koper verborgen gebreken meldt

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring die een koper eventueel laat uitvoeren, kan ook in jouw voordeel werken. Renkema: ‘Als een specialist ernaar heeft gekeken en die heeft het ook niet opgemerkt, dan is de kans dat jij het wel had kunnen weten heel klein.’

Om het adequaat op te lossen, is het belangrijk dat koper en verkoper zo snel mogelijk met elkaar om tafel gaan. ‘Om te kijken wat het probleem is, aan wie het te wijten is en of jij er eventueel iets aan had kunnen doen,’ legt Remko Amstelveen van OpenDeur in Deventer uit.

Krijg jij te maken met een koper die een verborgen gebrek meldt, raak dan niet direct in paniek. ‘Als jij alles eerlijk hebt verteld en er blijkt iets mis wat je niet had kunnen weten, dan valt jou niets te verwijten,’ benadrukt Bekkering.

Vragen over de verkoop van je huis?

Staat je huis te koop of overweeg je om je huis te verkopen? Het is logisch als je vragen hebt. Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan met een makelaar in de buurt.