Veelgestelde vragen over hypotheek, overwaarde en restschuld

Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden:

De verkoopopbrengst van je huis die overblijft na het aflossen van je hypotheek kun je op verschillende manieren gebruiken. Belastingtechnisch is de meest gunstige optie om je overwaarde te gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een nieuw huis. Je kunt het geld ook op je spaarrekening zetten. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst dit dan als vermogen ziet en dat je over een vermogen boven de € 50.650 vermogensrendementsheffing betaalt. Heb je overwaarde, maar wil je je woning (nog) niet verkopen? Check dan bij je hypotheekverstrekker of je in aanmerking komt voor rentekorting.
Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Na verkoop van je huis los je je hypotheekschuld af met de opbrengst uit de verkoop. Blijft er geld over, dan kun je deze overwaarde bijvoorbeeld gebruiken voor een volgende koopwoning. Blijft er nog een restschuld over, dan heb je twee opties:
  1. Je financiert de restschuld mee in de hypotheek op je volgende koopwoning.
  2. Je maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker moet er namelijk mee instemmen dat je je woning verkoopt en niet in staat bent om je hypotheekschuld af te lossen.
Meer vragen
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.

3 artikelen