lijstje

6 slimme vragen bij je kennismaking met een verkoopmakelaar


Een handige manier om makelaars te vergelijken

Natuurlijk wil je dat jouw huis door de allerbeste makelaar verkocht wordt. Iemand in wie je vertrouwen hebt, die je goed op de hoogte houdt en waar je een fijne klik mee hebt. Maar hoe kom je erachter of een makelaar aan jouw verwachtingen gaat voldoen?

Je kunt voor de eerste de beste (of goedkoopste) verkoopmakelaar kiezen, maar je wilt aan de verkoop van je huis ook een goed gevoel overhouden. Het is daarom handig om met verschillende makelaars een kennismakingsgesprek te voeren. Dat is gratis en vrijblijvend. Deze vragen helpen je om een goede vergelijking te maken.

1. Hoelang werk je al in deze regio?

Een goede vraag om het ijs mee te breken en erachter te komen wat iemands ervaring is. Een makelaar die jouw buurt en soort woning goed kent, kan jouw verkoopkansen goed inschatten en weet welke verkoopstrategie zal werken. Bovendien zullen kijkers sneller overtuigd raken als zij worden rondgeleid door een makelaar die veel kan vertellen over ontwikkelingen in de omgeving en specifieke kenmerken van jouw huis.

2. Voor welke prijs zou jij mijn huis in de markt zetten en waarom?

Een hoge inschatting klinkt verleidelijk, maar is geen garantie voor een hoge verkoopprijs. Vraag de makelaar daarom vooral naar de strategie achter het voorstel en op welke data deze is gebaseerd. NVM-makelaars hebben toegang tot de Vraagscan en de Inverkoopname-tool. Daarmee kunnen zij hun voorstel voor een verkoopprijs onderbouwen. Je ontvangt dan een rapport dat er bijvoorbeeld zo uitziet (klik voor voorbeeld):

Voorbeeld verkoopadvies

Een makelaar kan ervoor kiezen om bewust de verkoopprijs wat lager in te zetten, zodat je extra veel kijkers krijgt en alsnog op een hoge verkoopprijs uitkomt. Maar daarmee trek je misschien ook wel kijkers aan die jouw woning uiteindelijk niet kunnen betalen. De manier waarop je makelaar zijn keuzes onderbouwt, geeft je een indruk van zijn of haar deskundigheid.

tip  Het is zinvol om ter voorbereiding op het gesprek alvast te checken wat je woning ongeveer waard is. Doe de gratis Waardecheck

3. Wat vind jij (minder) sterke kanten van mijn huis?

Deze vraag geeft je indirect een beeld over hoe de makelaar jouw huis zou aanprijzen bij geïnteresseerden. Vraag ook waarom hij of zij juist deze punten noemt. Kan de makelaar goed inschatten wat de sterke kenmerken van jouw huis zijn en waar nog ruimte is voor verbetering? Vraag wat hij of zij zou adviseren en vergelijk dit met het advies van andere makelaars.

4. Welke kosten betaal ik en welke diensten kan ik hiervoor verwachten?

Wil je zo min mogelijk kwijt zijn aan makelaarskosten en daarom een deel van de verkoop zelf doen? Of ben je bereid wat meer te betalen voor een makelaar die jou al het werk uit handen neemt? In beide gevallen is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen welke inspanningen je van je makelaar kan verwachten. En of je die in verhouding vindt staan tot de kosten. Vraag ook naar eventuele extra kosten die achteraf nog op de rekening kunnen komen. Hoe transparanter je makelaar daarover is, des te meer vertrouwen dat geeft.

5. Hoe en hoe vaak houd je mij op de hoogte?

Hoe belangrijk vind jij het dat je je makelaar in de avonduren of het weekend kunt bellen of appen met een vraag? Wil je altijd contact met één en dezelfde makelaar, of mag het soms ook een collega zijn? Waar wil je allemaal van op de hoogte gehouden worden? Vertel de verkopende makelaar wat jij een fijne manier van communiceren vindt en vraag op welke manier hij of zij jou op de hoogte houdt. Je gaat jouw makelaar de komende tijd veel spreken, dus het is belangrijk dat jullie op één lijn zitten.

6. Hoe gaan we mijn huis promoten?

Wil je je huis zo snel mogelijk verkopen en bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht brengen? Of presenteer je het liever als uniek en exclusief? Vraag de makelaar wat voor promotiemogelijkheden er zijn en wat hij of zij adviseert. Misschien is een investering in een stylist of professionele video met dronebeelden niet nodig om jouw doel te bereiken en heb je vooral baat bij een makelaar die succesvol adverteert via verschillende kanalen.

Direct makelaars vergelijken

Via funda vind je eenvoudig verkoopmakelaars bij jou in de buurt. Je ziet dan meteen meer informatie over het kantoor, recente aan- en verkopen en beoordelingen van andere klanten.