Deze stappen staan je als starter te wachten

Meer weten

1 Zoeken

Hoe stel je een zoekopdracht goed in? Of hoe ontdek je wat je financiële ruimte is?

Meer weten
Meer weten

3 Bieden

Wat kan en wil je bieden? Hoe bepaal je het juiste bod? Welke voorbehouden zijn belangrijk?

Meer weten
Meer weten

4 Kopen

Wat moet je regelen voor de definitieve koop? Zijn er misschien subsidiemogelijkheden?

Meer weten
Verdiep je meteen in een van deze onderwerpen

Meer over je kansen en mogelijkheden op de woningmarkt

We hebben al een tijd te maken met een krappe woningmarkt. Hoe vergroot je als starter je kansen? Ontdek welke mogelijkheden je hebt met deze vehalen en tips

Stel jezelf in ieder geval deze vragen als je voor het eerst een huis koopt

Je bent gelukkig niet de eerste die een huis koopt. Help jezelf met deze antwoorden op veel gestelde vragen.

Maak onderscheid in verbouwkosten die noodzakelijk zijn om gebreken te herstellen of achterstallig onderhoud te repareren en verbouwkosten die je maakt om een huis meer naar je zin te maken. De kosten zijn afhankelijk van hoe luxe je het wilt afwerken en wat je zelf wilt doen (bijvoorbeeld het sloopwerk). Wil je meer inzicht in de noodzakelijke verbouwkosten die direct uitgevoerd moeten worden of waar je op termijn rekening mee moet houden? Laat een bouwkundige keurder de woning bekijken, neem een aannemer mee naar de bezichtiging of schakel een aankoopmakelaar in om je te adviseren.

Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:

  1. Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
  2. Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
  3. De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
  4. Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
  5. Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.

Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.

Voordat je op jacht gaat naar een koophuis wil je weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je op een woning valt die boven je budget ligt. De maximale hypotheek is afhankelijk van het inkomen, maar ook van vaste lasten zoals het aflossen van een lening of studieschuld en je toekomstige energierekening. De hypotheeklasten moeten betaalbaar zijn naast de andere vaste lasten. Een hypotheekadviseur rekent precies uit wat jouw maximale hypotheek is en daarmee het budget voor een nieuwe woning.

Bepaal eerst het zoekgebied: waar wil je wonen? Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? En wil je dan een appartement of liever een eengezinswoning? Denk ook aan de toekomst: hoeveel kamers heb je nodig? Ben je bereid (zelf) te klussen en waar wil je absoluut geen concessies op doen?

Meer vragen