vraag & antwoord

Welke begeleiding krijg ik van de notaris bij de (ver)koop van mijn woning?


Onafhankelijk en onpartijdig advies

Behalve een makelaar kun je bij het aan- en verkoopproces van een woning ook een notaris inschakelen. Die is juridisch sterk onderlegd en kan je op veel vlakken adviseren. Daarnaast is hij of zij onafhankelijk en onpartijdig.

Is er geen makelaar bij de aan- of verkoop betrokken en wil je zeker weten dat je alles goed hebt begrepen? Of wil je graag dubbelchecken dat bepaalde zaken op de juiste manier op papier zijn gezet? Dan kun je een notaris raadplegen. Door zijn deskundigheid en onpartijdigheid is die dé persoon om extra informatie bij in te winnen tijdens het (ver)kopen van je woning.

Geen makelaar? Laat de notaris de koopakte opstellen

Als er geen verkoop- of aankoopmakelaar betrokken is bij de (ver)koop van de woning, is er ook geen verkoopmakelaar die de koopakte kan opstellen. Je wilt er wel zeker van zijn dat alle afspraken die je tijdens de onderhandeling gemaakt hebt goed in de koopakte staan. Je kunt een notaris vragen om deze voor je op te maken. Hij is onpartijdig en zorgt ervoor dat juridisch alles goed zwart op wit staat.

Uitleg over de erfpacht

(Ver)koop je een woning die niet op eigen grond, maar op erfpacht ligt? Dan krijg je te maken met erfpachtvoorwaarden. Als koper en verkoper moet je afspraken maken over lasten en beperkingen die bij de woning horen, waaronder erfpacht. Dit kan best lastig zijn wanneer je er geen of weinig ervaring mee hebt. Heb je als koper geen aankoopmakelaar en wil je zeker weten dat je alles goed hebt begrepen? Laat de notaris je hierin adviseren.

Zijn jullie al elkaars erfgenamen?

Als je niet getrouwd bent en samen met je partner een woning koopt, dan is het verstandig om vast te leggen wat er met het huis gebeurt als jullie uit elkaar gaan of als een van jullie komt te overlijden. De notaris kan hierover advies geven en maakt een samenlevingscontract en/of testament op waarin deze zaken komen vast te liggen.Even voor de duidelijkheid: de verkoper van de woning heeft met deze documenten niets te maken. Dit is iets tussen de koper en zijn of haar partner.

Meer over de notaris

Wil je meer weten over de eigendomsoverdracht bij de notaris of de notariskosten? Of ben je benieuwd waar je een notaris nog meer voor kunt raadplegen?