Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerDe eigendomsoverdracht bij de notaris
Of je nu een huis koopt of verkoopt: de notaris zorgt ervoor dat je precies weet waar je voor tekent.
Naar de notaris voor de woning overdracht: stel jezelf deze vragen
Elk notariskantoor mag zijn eigen tarieven bepalen. Het kan dan ook lonen om een paar offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. De koper mag voor de overdracht de notaris uitkiezen, hij betaalt de kosten hiervoor. Toch kunnen er voor een verkoper ook kosten bij komen kijken. Dit zijn de zogenaamde royementskosten voor het uitschrijven van de hypotheek uit het Kadaster.
Op de dag van de sleuteloverdracht zit de notaris klaar met een drietal officiële documenten die op ondertekening wachten: 1) de akte van levering, waarin het eigendom aan de koper wordt overgedragen, 2) de hypotheekakte, waarin staat dat de bank de koper een lening verstrekt met de woning als onderpand en 3) de akte van royement, die alleen van toepassing is als de verkoper de woning gefinancierd had met een hypotheek.
Tijdens het aan- en verkoopproces van een woning is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of advies. De notaris is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige. In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er geen (aankoop)makelaar bij de (ver)koop betrokken is, kan het verstandig zijn om de notaris in te schakelen.
De koopakte die je bij de makelaar hebt getekend, gaat naar de notaris. Die zal aan de hand hiervan een leveringsakte opmaken. Ook draagt hij zorg voor het opmaken van de hypotheekakte. Beide documenten worden getekend op de dag van de overdracht. Na het ondertekenen daarvan ben je officieel eigenaar van het huis.
Koop je het huis samen met een partner en zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Houd er dan rekening mee dat jullie geen erfgenamen van elkaar zijn en het huis niet automatisch naar de ene partner gaat wanneer de andere partner komt te overlijden. Een testament kan dit ondervangen en regel je ook bij de notaris.
Wat doet een notaris bij de (ver)koop van een huis?
Zonder notaris geen sleuteloverdracht. Ben je nog op zoek naar een notaris? Hier moet je op letten.
Hoe helpt de notaris mij?
Romantisch is het niet, maar wel nodig: naar de notaris om de overdracht van het huis te regelen.
Koopcontract getekend, en dan?
Als je het koopcontract hebt ondertekend is het huis bijna van jou. Nog een paar stappen te gaan!