Hoe vind je een betrouwbare makelaar? Stel jezelf in ieder geval deze vragen

Het kopen of verkopen van een huis vraagt veel van je. Fijn als je een betrouwbare makelaar hebt die je hierbij helpt. Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.

Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro, afhankelijk van wat de makelaar voor je doet. Heb je alleen hulp nodig bij de onderhandelingen? Dan betaal je minder dan als je het hele aankoopproces van zoeken tot sleuteloverdracht uitbesteedt. Deze investering betaalt zichzelf terug doordat de makelaar je veel tijd en uitzoekwerk uit handen neemt. Ook kan een aankoopmakelaar een lagere aankoopprijs voor je onderhandelen.

Een verkoopmakelaar neemt je alle werkzaamheden rondom het verkoopproces uit handen. Hij of zij heeft de kennis en ervaring om een een goede verkoopprijs en -strategie voor je woning te bepalen, zet je woning op funda, leidt kijkers rond en voert namens jou de onderhandelingen. Ook ziet de verkoopmakelaar erop toe dat alle afspraken in het koopcontract kloppen.

Een verkoopmakelaar rekent meestal opstartkosten, promotiekosten, courtage en soms intrekkingskosten.

  • Opstartkosten, tussen de € 350 en € 750.
  • Advertentiekosten, tussen de € 50 en € 200 (afhankelijk van soort en hoeveelheid).
  • Courtage, gemiddeld tussen de 1% à 2,5% van de verkoopprijs.
  • Intrekkingskosten, doorgaans een vast bedrag variërend van € 250,- tot € 750,-. Niet elk kantoor brengt deze in rekening, controleer goed de opdracht tot dienstverlening.

De makelaarscourtage is de beloning die een makelaar voor de aan- of verkoop van jouw huis ontvangt. Dit kan een percentage zijn van de uiteindelijke koopsom, of een vast tarief. De courtage wordt via de notaris verrekend op de dag van de sleuteloverdracht.

Je gaat een huis kopen of verkopen en wilt daarbij de hulp van een makelaar inschakelen. Je kunt een makelaar vinden via funda, je netwerk of onderzoek op straat. Bij welk kantoor staan de woningen bij jou in de buurt te koop? Wanneer je een paar makelaars op het oog hebt, kun je hun websites en socialmediakanalen vergelijken, de beoordelingen van eerdere (ver)kopers lezen op funda en checken of ze zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Uiteindelijk kun je pas echt een goede afweging maken aan de hand van een kennismakingsgesprek. Zo weet je of er een klik is en je vertrouwen hebt in het kantoor en de werkwijze.

Het is voor een makelaarskantoor geen verplichting om bij een beroeps- of branchevereniging aangesloten te zijn. Het is voor jou als koper of verkoper wel een extra zekerheid. Zo weet je zeker dat ze over alle benodigde expertise en deskundigheid beschikken: iedereen mag zich makelaar noemen, maar bij een beroeps- en branchevereniging kom je niet zomaar binnen.

Meer vragen
Handig van funda
Meer over makelaars

16 artikelen