Makelaars vergelijken: hoe kies ik een makelaar?

Het kopen of verkopen van een huis vraagt veel van je. Fijn als je een betrouwbare makelaar hebt die je hierbij helpt. Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.

Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro, afhankelijk van wat de makelaar voor je doet. Heb je alleen hulp nodig bij de onderhandelingen? Dan betaal je minder dan als je het hele aankoopproces van zoeken tot sleuteloverdracht uitbesteedt. Deze investering betaalt zichzelf terug doordat de makelaar je veel tijd en uitzoekwerk uit handen neemt. Ook kan een aankoopmakelaar een lagere aankoopprijs voor je onderhandelen.
Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar alle werkzaamheden rond de verkoop van je huis uit handen: van het promoten van je woning, tot en met de sleuteloverdracht.
Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:
 • De courtage van een makelaar (doorgaans tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs)
 • Opstartkosten (doorgaans tussen de € 350 en € 750)
 • Eventuele extra kosten
 • Intrekkingskosten
De makelaarscourtage is de beloning die een makelaar voor de aan- of verkoop van jouw huis ontvangt. Dit kan een percentage zijn van de uiteindelijke koopsom, of een vast tarief. De courtage wordt via de notaris verrekend op de dag van de sleuteloverdracht.
Het is voor een makelaarskantoor geen verplichting om bij een beroeps- of branchevereniging aangesloten te zijn. Het is voor jou als koper of verkoper wel een extra zekerheid. Zo weet je zeker dat ze over alle benodigde expertise en deskundigheid beschikken: iedereen mag zich makelaar noemen, maar bij een beroeps- en branchevereniging kom je niet zomaar binnen.
Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis en staat je bij in het hele proces. Dat heeft veel voordelen. Een aankoopmakelaar
 • kijkt objectief naar je woonwensen en budget
 • helpt je met een gerichte zoekopdracht sneller een huis te vinden
 • is eerder op de hoogte van nieuw aanbod
 • helpt je om slim te bieden
 • helpt je aan je onderzoeksplicht te voldoen
 • behartigt jouw belangen
 • wekt vertrouwen bij de verkoper
 • neemt je werk uit handen
 • weet wat je rechten en plichten zijn
Een verkoopmakelaar biedt jou zeker toegevoegde waarde als jij je huis wilt verkopen, waaronder zekerheid, tijd én een goede prijs. Bekijk meer voordelen van het inschakelen van een verkoopmakelaar.
Als je een huis gaat kopen zonder aankoopmakelaar, zorg dan wel dat je goed bent voorbereid. En dat je weet welke informatie je nodig hebt om te beoordelen of een vraagprijs reëel is, of om aan je onderzoeksplicht te voldoen. We leggen je uit waarop je moet letten.
Meer vragen
Handig van funda
Wie is de beste makelaar voor jou? Verdiep je verder in dit onderwerp

15 artikelen