artikel

Kopers voorzichtig optimistischer over huizenmarkt

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Funda Index: dit gebeurde er het afgelopen kwartaal op de woningmarkt

Gaat het in 2022 misschien tóch lukken om een huis te vinden? Het aantal mensen dat een huis wil kopen, is in het laatste kwartaal van 2021 flink gedaald, blijkt uit de funda Index. Wel zijn kopers voorzichtig optimistisch over de toekomst. Hun vertrouwen begint toe te nemen, terwijl dat van verkopers licht daalt.

De funda Index meet elke maand het vertrouwen, de (ver)koopplannen en het gedrag van bezoekers op funda.nl. Dit geeft inzicht in wat er op de woningmarkt gebeurt.

Het vertrouwen van kopers stijgt weer iets, dat van verkopers daalt Het vertrouwen van kopers stijgt weer iets, dat van verkopers daalt

Minder mensen willen kopen

Uit de funda Index van het laatste kwartaal van 2021 blijkt dat het aantal mensen dat een woning wil kopen, is gedaald tot het laagste punt sinds de eerste meting van de funda Index in juli 2020. Hetzelfde geldt voor het zoekgedrag op funda. We zagen al in het derde kwartaal dat het vertrouwen van kopers iets begon toe te nemen en dat van verkopers juist iets afnam. Die trend heeft zich in de afgelopen drie maanden dus verder doorgezet.

‘Dat kan komen doordat het aantal mensen dat daadwerkelijk van plan is een huis te kopen steeds verder daalt, vanwege de oververhitte woningmarkt en de te hoge prijzen,’ zegt makelaar Michel ten Hag, van ten Hag makelaarsgroep in Oost-Nederland. ‘Het aantal kopers dat met elkaar in concurrentie gaat, daalt. Dat geeft wel weer wat lucht voor de kopers die nu zoeken.’ Ten Hag merkt dit aan den lijve, hij krijgt minder aanvragen van kopers.

Eran Hausel (Heeren Makelaars) en Michel ten Hag (ten Hag makelaarsgroep) Eran Hausel (Heeren Makelaars) en Michel ten Hag (ten Hag makelaarsgroep)

Ook Eran Hausel van Heeren Makelaars in Amsterdam zag minder woningzoekers het afgelopen kwartaal. ‘Het is hier te duur en mensen krijgen steeds minder waar voor hun geld. Veel kopers wachten betere tijden af of nemen hun toevlucht tot woningen buiten Amsterdam,’ aldus Hausel. ‘Toch zijn er nog steeds veel te veel kopers voor het minimale aanbod.’

Verkopers hebben iets minder vertrouwen

Opvallend is dat het aantal mensen dat denkt dat de markt over zes maanden nog steeds gunstig is voor verkopers, kleiner wordt. Waar in het vierde kwartaal van 2021 nog 78% een lage rente voorzag, is dat over 6 maanden nog maar 56%. En de groep die aantrekkelijke verkoopprijzen verwacht, daalt van 68% naar 55%. Ook houdt men over zes maanden rekening met een minder gunstige economische situatie.

Of verkopers daadwerkelijk overgaan tot verkopen, hangt ook af of ze al een volgend huis hebben. ‘Dat is een absolute must voor veel verkopers,’ weet Ten Hag. Wel is in de funda Index te zien dat het aantal mensen stijgt dat van plan is te verkopen.

Minder mensen denken dat de markt over zes maanden nog steeds gunstig is voor verkopers Minder mensen denken dat de markt over zes maanden nog steeds gunstig is voor verkopers

Veranderingen in 2022

Er is nog veel nodig om de scheve verhouding tussen vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen. Wellicht dat het nieuwe kabinet hier een impuls aan kan geven. Wonen staat hoog op de politieke agenda. Ook is weer een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aangesteld.

In het regeringsplan is al aangekondigd dat de verhuurdersverheffing voor woningcorporaties wordt afgeschaft, zodat dit geld besteed kan worden aan het bouwen van nieuwe woningen. Ook de belastingvrije schenking van een ton (de ‘jubelton’) wordt geschrapt, omdat die de ongelijkheid op de woningmarkt vergroot. Voor starters met een studieschuld is het goede nieuws dat bij het aanvragen van een hypotheek niet meer de totale studieschuld meeweegt, maar alleen nog het resterende schuldbedrag.

Of deze en andere veranderingen effect gaan hebben op het koopvertrouwen zal moeten blijken uit de volgende funda Index-cijfers.

Meer weten over je (ver)koopkansen?

De situatie op de woningmarkt kan per regio of zelfs per stad anders zijn. De funda Index meet alleen landelijke, gemiddelde cijfers. Wil je graag meer weten over je kansen en mogelijkheden om een huis te kopen of verkopen in een specifieke plaats? Praat dan eens met een lokale makelaar. Die heeft het meest actuele inzicht in vraag en aanbod in zijn of haar buurt.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.