artikel

Wat kost het kopen van een huis?

bijgewerkt - leestijd

Huis kopen? Houd rekening met 6% bijkomende kosten!

Als je een huis gaat kopen dan kun je tot maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat klinkt voldoende, maar dat is het niet. Je moet nog rekening houden met de ongeveer 6% bijkomende kosten. Dit bedrag moet je zelf kunnen betalen. Hoe zit dat precies?

Hieronder vind je een opsomming van de geschatte posten en kosten die je sowieso kunt verwachten, uitgaande van een hypotheek van € 265.000.

1. Advies- en bemiddelingskosten à € 3.000

Om te beginnen neem je een financieel adviseur in de arm. Hij of zij rekent ofwel een uurtarief of een vast bedrag. Het is dus lastig te zeggen wat een adviseur precies kost, maar van een bedrag van rond de € 3.000 moet je niet opkijken.

2. Notariskosten à € 1.200

De tarieven voor een notaris zijn vrij. Het is echter wel verplicht een notaris in te schakelen bij de levering van een huis. Het loont dus om verschillende offertes op te vragen. De kosten beginnen zo rond de € 281 en lopen op tot € 2.000. Dat ligt vooral aan het honorarium. De overige kosten voor de koopakte, zoals de kosten voor inschrijving in het Kadaster, zijn overal vrijwel gelijk.

3. NHG-aanvraag à € 1.590

De Nationale Hypotheek Garantie is een soort verzekering voor je hypotheek. Het is een garantie voor de hypotheekverstrekker mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen. Vraag je een hypotheek aan van maximaal € 355.000, dan kom je hiervoor in aanmerking. Dit kost je eenmalig 0,6% van de koopsom.

4. Bankgarantie à € 265

Wanneer je een huis koopt, moet je doorgaans 10% van de koopsom storten op de rekening van de notaris: de waarborgsom. Als je dat geld niet hebt, kun je je bank vragen garant voor je te staan. Dat heet een bankgarantie. Hierbij verklaart jouw bank garant te staan voor de borg als jij je verplichtingen niet kunt nakomen. De meeste banken rekenen hiervoor 1% van het garant te stellen bedrag. Snel gerekend kost het je dus 0,1% van je koopsom.

De bankgarantie bedraagt, snel gerekend, 0,1% van je koopsom.

5. Taxatie à € 600

Om een hypotheek te kunnen krijgen, moet je een huis in de meeste gevallen eerst laten taxeren. Dit mag niet iedereen doen; daar heb je gecertificeerde taxateurs voor. Hij of zij bepaalt de waarde van het huis en levert vervolgens een officieel rapport aan bij je hypotheekverstrekker. Vaak rekenen taxateurs een vast bedrag, dit ligt meestal tussen de € 350 en € 800. Soms betaal je echter een percentage van het getaxeerde object.

6. Makelaarskosten à €2.500 - €3.500

Het in de arm nemen van een aankoopmakelaar is geen verplichting, maar wel aan te raden. Kun jij je richten op het huis en hij of zij op de regels, de inspectie, de waardebepaling, de onderhandelingen en andere belangrijke zaken. De kosten voor de diensten die de makelaar je levert, verschillen per makelaar en zijn afhankelijk van jouw behoeften en wensen. Schakel je de makelaar alleen in voor een deel van het traject, bijvoorbeeld de onderhandelingsfase, dan beginnen de kosten bij zo’n €1.500. In extreme gevallen kunnen de kosten oplopen tot wel € 10.000 euro, bijvoorbeeld bij expats voor wie de makelaar het volledige verhuistraject coördineert, tot plaatsing van de kinderen op school aan toe. Sommigen makelaars brengen een vast bedrag in rekening voor hun diensten, anderen rekenen met een courtage (een percentage van de aankoopsom). Het is altijd een goed idee om bij een paar lokale makelaars in jouw buurt een offerte op te vragen.

7. Bouwtechnische keuring à € 300

Tegenwoordig zit er in je koopcontract standaard een ‘voorbehoud Bouwkundige keuring’. Die keuring kun je uit laten voeren en de kosten zijn voor jou. Er zijn al bouwkundigen die een keuring aanbieden vanaf € 185. Maar bedragen tot wel € 500 zijn niet uitgesloten. Zeker als je een groter huis met bijvoorbeeld bijgebouwen koopt.

Er zijn bouwkundigen die een keuring aanbieden vanaf € 185. Maar bedragen tot € 500 zijn niet uitgesloten.

8. Overdrachtsbelasting à € 5.300

Overdrachtsbelasting is, de naam zegt het al, de belasting die je aan de staat betaalt wanneer je een huis koopt. Zodra een bestaand huis van eigenaar wisselt, betaal je als koper (van 35 jaar of ouder, zie hieronder) deze belasting. Deze kosten heb je dus niet als je een nieuwbouwwoning koopt! Een van de voorwaarden is dat je zelf gaat wonen in het huis dat je koopt. Ben je dat niet van plan, bijvoorbeeld omdat je de woning koopt als tweede huis of beleggingspand, dan wordt de overdrachtsbelasting juist hoger, namelijk 8%.

Ben je onder de 35 jaar, dan hoef je geen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom te betalen. Dit geldt alleen als je een woning koopt onder de € 400.000.Een behoorlijke lijst aan kosten dus, maar het goede nieuws is: een deel hiervan is aftrekbaar. Dit zijn de bemiddelingskosten, notariskosten, taxatiekosten en de kosten van de NHG-aanvraag. Valt het al met al toch wel mee…

De voordelen van kopen met een makelaar

Makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar, maar een makelaar kan zichzelf wel op andere manieren terugverdienen. Bijvoorbeeld door een goede koopprijs te onderhandelen. En door je te helpen verstandige keuzes te maken.