Verhuizen naar je eerste koophuis: stel jezelf deze vragen

Hoe zorg je voor een soepele verhuizing? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Bij een verhuizing komt er veel op je af. Begin bij het begin: zeg bijtijds je oude huurwoning op en plan je verhuizing. Overleg vervolgens met je werk: misschien kun je wel extra vrij krijgen. Tussen het inpakken door (vergeet geen foto’s te maken!) kun je alvast je adreswijziging regelen. Een verhuisteam regel je als laatst, maar wel op tijd. Vraag je vrienden of schakel je een verhuisbedrijf in?
Er zijn drie woonverzekeringen waar je echt niet zonder kunt, namelijk de verplichte opstalverzekering en de noodzakelijke inboedelverzekering en glasverzekering. Hiermee draagt de verzekeraar de kosten van het herstellen van de schade.
Woningeigenaren betalen belasting over hun huis, maar krijgen ook voordeel, zoals de hypotheekrenteaftrek. Voor de belastingheffing zijn de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in veel gevallen bepalend.
Van klein tot groot onderhoud, het is verstandig om hier op voorhand al rekening mee te houden. Reserveer je maandelijks een bedrag? Dan kun je het onderhoud direct uitvoeren wanneer het nodig is. Zo voorkom je achterstallig onderhoud en behoud je huis zijn waarde. Houd in ieder geval rekening met onderhoud aan:
  • Schilderwerk
  • Cv-ketel
  • Mechanische ventilatie
  • Schoorsteen
  • Dakgoten
  • Plat dak
  • Ramen
Heb je een appartement? Dan spaar je met alle andere appartementeigenaren voor het groot onderhoud. Controleer het meerjarenonderhoudsplan om te zien wat er op de planning staat.
Bij een verbouwing komt een hoop kijken. Weet je de mogelijkheden voor financiering al? Laat je hierin goed adviseren, in sommige gevallen kun je namelijk je hypotheek verhogen. Dat is kostentechnisch vaak gunstig. Houd rekening met extra kosten wanneer je een tweede hypotheek afsluit en met de hoge rente van een eventuele persoonlijke lening. Controleer ook altijd of je een vergunning nodig hebt en bepaal of je de gehele verbouwing wilt uitbesteden, of dat je iets zelf kunt doen (zoals het slopen bijvoorbeeld). Dat kan behoorlijk schelen in de portemonnee.
Meer vragen
Verhuizen naar jouw eerste koopwoning: verdiep je in dit onderwerp

7 artikelen