tip

Je eerste huis kopen? Hier zijn 5 tips

bijgewerkt - leestijd

Alles wat je moet weten voor het kopen van je eerste huis

Voor iedereen die z’n eerste huis gaat kopen, klinken termen als hypotheek, rente, aflossen en verbouwingskosten vreemd in de oren. Je komt immers net kijken op de huizenmarkt. Wees niet bang, binnen de kortste keren ken je de markt als je eigen broekzak. Deze 5 tips helpen je een eind op weg.

 1. Huis kopen iets voor jou?
  Klinkt voor de hand liggend, maar toch. Zeggen dat je een huis wilt kopen is één, het daadwerkelijk doen is iets anders. Het is handig om goed na te denken of je nu al wilt kopen of dat het beter is om nog even te wachten. Als je bijvoorbeeld nog niet precies weet waar je wilt gaan wonen omdat er een nieuwe baan in het verschiet ligt. Ook handig: zet de kosten onder elkaar. Hoeveel kun je lenen? Met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt? Ingewikkeld? Een hypotheekadviseur kan je helpen. Die kent de regels en weet waar je aan moet denken als je je eerste huis koopt.
 2. Hoe maak je je eerste huis betaalbaar?
  Wist je dat de komende jaren de maximale hypotheek die je mag afsluiten daalt? Goed om te weten. Dat betekent namelijk dat je steeds meer eigen geld nodig hebt voor de bijkomende kosten. En ook als je er een verbouwing tegenaan wilt gooien moet je (deels) je portemonnee trekken. Het goede nieuws is dat je als starter verschillende mogelijkheden hebt om toch je droomhuis te kopen. Denk aan een starterslening, een extra lening die je kunt afsluiten bij sommige gemeenten, of hulp van je ouders.
 3. Welkom in de wereld van hypotheken
  Voordat je een huis ging kopen had je waarschijnlijk nog niet gehoord van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Wel, je bent niet de enige. Als het gaat om een hypotheek zijn er nogal wat mogelijkheden. Goed advies is dan precies wat je nodig hebt. Een hypotheekadviseur weet precies wat alle mogelijkheden zijn en kan je helpen. Bijvoorbeeld als je een studieschuld hebt en een hypotheek wil afsluiten.
 4. Bieden en onderhandelen
  Droomhuis gevonden? Dan gaat het bezichtigen, bieden en onderhandelen beginnen. Je kunt een aankoopmakelaar in de arm nemen, maar je kunt het ook zelf doen. Dat laatste bespaart kosten, maar je moet wel precies weten wat je doet. Een huis kopen is namelijk meer dan alleen een bod uitbrengen. Je moet precies weten wat de staat van het huis is, of er verborgen gebreken zijn, wat het energielabel is, maar ook hoe en welke hypotheek je moet afsluiten.
 5. Waar je ook aan moet denken
  Voordat je de kurken laat knallen en de verhuisdozen van zolder haalt zijn er aantal zaken die je even de revue moet laten passeren. Denk aan andere maandelijkse lasten die komen kijken bij een koophuis. En welke verzekeringen je moet afsluiten. Alles op een rij gezet? Koop gesloten? Bel dan vrienden en familie op en laat het verhuizen beginnen.
Zeker van je zaak zijn?

Zeker als je voor het eerst een huis gaat kopen, is het fijn om een professional aan je zijde te hebben die met je meedenkt en weet waar je op moet letten. Een aankoopmakelaar helpt je om de juiste beslissingen te nemen.