artikel

Het funda jaaroverzicht van 2022


Van het duurste huis tot de populairste provincie

Funda werd in 2022 maar liefst 840 miljoen keer bezocht en zo’n 77 miljoen uur gebruikt in de zoektocht naar een huis of makelaar. Welk huis werd het meest bekeken? En in welke provincies zochten mensen het vaakst naar een woning? Dit is het funda jaaroverzicht van 2022.

Het meestbekeken huis op funda was dit voormalig brugwachtershuis in het Friese Buitengebied Dronryp, dat alleen via het water bereikbaar is. Ondanks de nadelen van het huis – de slechte staat van onderhoud, het gebrek aan nutsvoorzieningen – zagen veel mensen op social media ook de potentie: ‘Prachtig plekje, meteen van het gas af’ en ‘Geen gezeur van buren’.

Het meest bekeken huis van 2022 Het meest bekeken huis van 2022

Een schril contrast met dit hightech kasteel in Bosch en Duin, dat met een vraagprijs van € 18.000.000 k.k. dit jaar het duurste huis op funda was. Het huis dat het vaakst getoond werd aan zoekers, was dit nieuwbouwappartement in Zuidlaren, dat wordt gebouwd in Rijksmonument Het Blauwe Paviljoen.

Het duurste huis op funda in 2022. Vraagprijs: € 18.000.000 k.k. Het duurste huis op funda in 2022. Vraagprijs: € 18.000.000 k.k.

Groningen en Drenthe zijn populair

Hoewel de meeste huizen op funda te koop stonden in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant, zijn dit niet de populairste provincies voor zoekers. Kijken we naar waar de serieuze huizenzoeker wél graag wil wonen, dan zien we dat huizen in Drenthe, Friesland en Groningen het vaakst in zoekopdrachten verschijnen. Op woningen in Groningen klikten zoekers gemiddeld het meest.

Toch waren het de makelaars in Flevoland die naar verhouding de meeste mailtjes en telefoontjes kregen van geïnteresseerden, gevolgd door die in Noord-Holland en – niet onverwacht dus – Groningen.

Amsterdam weer bovenaan

Amsterdam staat net als vorig jaar weer bovenaan de lijst met populairste steden op funda, gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Maar waar Eindhoven, Zwolle en Almere vorig jaar nog een plek in de top 10 haalden, hebben deze steden dit jaar plaats moeten maken voor Haarlem, Nijmegen en Arnhem.

Slimmer zoeken op funda? Bekijk deze 10 tips

Liefst energiezuinig huis onder de 4 ton

Kijken we naar wat voor soort huizen mensen zoeken, dan zien we ten opzichte van vorig jaar duidelijk de invloed van de gestegen huizen- en energieprijzen. Zochten de meeste mensen vorig jaar nog naar huizen tot maximaal € 300.000, dit jaar lag het gemiddelde een ton hoger: € 400.000.

Daarbij mogen de energiekosten vooral niet te hoog uitvallen: het filter ‘energielabel’ werd dit jaar 142% vaker gebruikt dan vorig jaar. De populairste opties binnen dat filter zijn label A, label A, B of C en label A of B.

Leuk om te weten: het meestbekeken huis met energielabel A++++ is deze circulair gebouwde schuurwoning in Buitengebied Langbroek.

Bijzondere woonwensen

De meestgebruikte zoekfilters zeggen ook iets over andere woonwensen. Zo zijn huizen met een oppervlakte van 100 m2 of groter het populairst en moeten ze minimaal drie kamers hebben. Mensen die het filter ‘Aanwezigheid van …’ gebruiken, vinken ook vrijwel altijd aan dat zij een tuin willen.

Wie op zoek is naar iets specifieks, kan daarvoor het vrije tekstveld gebruiken. We zien dat mensen dit vooral gebruiken om te zoeken naar vrijstaande woningen, bungalows, een huis met een zwembad of ruimte voor een paard. Een lichte stijging zagen we dit jaar bij het zoekwoord ‘dubbele bewoning’.

Overigens verschillen de zoekwoorden per woonplaats. Zo gebruiken zoekers in Amsterdam vaak woorden als ‘woonboot’ en ‘loft’. Maar ook ‘penthouse’ en, jawel, de interieurtrend: ‘visgraat’. In Groningen zijn zoektermen als ‘beleggingspand’, ‘onttrekkingsvergunning’ en ‘student’ populair.

Actueel inzicht in je woningwaarde en nieuw aanbod

Met een funda-account kun je je zoekopdracht en favoriete huizen bewaren en krijg je meldingen als er nieuw aanbod verschijnt dat aan jouw criteria voldoet. Ben je niet op zoek? Dan kun je via Mijn Huis de waardeontwikkeling van je woning volgen. En zien wat er in jouw buurt te koop staat en recent is verkocht.