vraag & antwoord

Een hypotheek aanvragen, hoe gaat dat in z’n werk?

bijgewerkt - leestijd

Schakel een hypotheekadviseur in om je te helpen

De verkoper is akkoord gegaan met jouw bod en inmiddels heb je de koopakte getekend. Onder voorbehoud van financiering ben jij de nieuwe eigenaar van jouw droomhuis. Dit betekent dat je nu je hypotheek moet regelen om daadwerkelijk die sleutel in ontvangst te kunnen nemen. Uit welke zes stappen bestaat dit proces en wat wordt er van jou als koper verwacht?

In de oriëntatiefase van het kopen van een huis heb je waarschijnlijk al kennisgemaakt met de hypotheekadviseur. Nu kun je hem laten weten dat je een koophuis gevonden hebt.

Stap 1: Kiezen voor afhankelijk of onafhankelijk advies

De hypotheekadviseur zal je nu advies geven over de hypotheek en de noodzakelijke verzekeringen die daarbij horen. Samen maken jullie inzichtelijk wat er mogelijk is en tegen welke maandlasten. Jullie nemen door welke hypotheek voor jou de beste keuze is en hoelang je de hypotheekrente vast kunt leggen. Weet goed wat de gevolgen zijn van je keuzes!Er kan sprake zijn van afhankelijk en onafhankelijk advies. Afhankelijk advies win je bij een bank in. Zij bieden de hypotheken van de bank zelf aan. Er is sprake van onafhankelijk advies als de hypotheekadviseur kan kiezen uit meerdere geldverstrekkers. De onafhankelijk adviseur verstrekt dus ongebonden advies en een bank vaak gebonden advies.

Dit doet een hypotheekadviseur voor jou

Stap 2: De hypotheek aanvragen

De hypotheekadviseur heeft de berekeningen gemaakt en samen met jou de hypotheek uitgezocht die goed aansluit bij jouw wensen en die zorgt voor de laagst mogelijke maandlasten. Hij vraagt bij de betreffende bank een voorstel, een offerte aan. De bank zet daarin de randvoorwaarden, zoals:

 • hoeveel hypotheekrente je betaalt;
 • voor hoeveel jaar de hypotheekrente vaststaat;
 • wat de maandlasten worden;
 • hoelang het voorstel van de bank geldig is.

Zodra de offerte klaar is, bespreekt de hypotheekadviseur het met jou. Normaal gesproken staat er geen nieuwe informatie in en komt het overeen met wat je eerder met de hypotheekadviseur hebt besproken. Je zet je handtekening voor jouw akkoord, en de getekende offerte gaat naar de bank. Stap 2 is gezet.

Stap 3: De noodzakelijke documenten indienen

Na het tekenen van de offerte moeten alle documenten naar de bank voor definitieve goedkeuring van de geldverstrekker. Dit kan vier tot acht weken duren. De bank zal ook vragen om een taxatierapport. Dat kun je zelf opvragen, maar een onafhankelijke hypotheekadviseur neemt deze taak vaak op zich. Een checklist van de documenten die je moet inleveren in deze derde stap:

 • kopie paspoort of ID-kaart
 • jaaropgaven over de laatste drie jaren
 • recente salarisstrookjes
 • taxatierapport
 • werkgeversverklaring
 • voor ondernemers: de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar
 • recente bankafschriften waaruit blijkt dat het salaris is gestort
 • afschrift van je spaarrekening
 • de koopakte

Stap 4: De bank geeft het definitieve akkoord

De bank geeft aan akkoord te gaan met de aangeleverde documenten. Nu is de hypotheek officieel afgesloten: jij hebt zekerheid en hiermee vervalt het voorbehoud van de financiering in het koopcontract. De hoogte van de hypotheekrente ligt nu ook definitief vast. Stap 4 is doorlopen.

Stap 5: Alle documenten naar de notaris

In stap 5 schakelt de bank met de door jou gekozen notaris voor het opstellen van de hypotheekakte. Het geld voor de koop van de woning gaat naar een tussenrekening. Dit is niet de bankrekening van het notariskantoor zelf, maar een speciale derdengeldenrekening voor dit soort overdrachten. Bij faillissement van de notaris staat het geld veilig op de tussenrekening. Ook de documenten voor de officiële overdracht van de woning worden gereedgemaakt en naar de notaris gestuurd.

Stap 6: De overdracht bij de notaris

De afspraak bij de notaris, stap 6, is in twee delen op te splitsen. In het ene deel zit je samen met de verkopers van het huis voor de overdracht van het huis en de sleutels. In het tweede deel wordt de lening (hypotheek) aan de woning verbonden. Dat wordt ook wel ‘verpanding’ genoemd. Het huis is voor de bank een extra zekerheid. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan de bank jou het huis uitzetten en het verkopen. De kans dat dit gebeurt, is klein. Je hebt immers een hypotheek op maat waarbij rekening is gehouden met de maandlasten die jij kunt dragen.Het aanvragen van een hypotheek is veel papierwerk en het duurt een paar weken, maar daarna is de woning wel van jou. Vraag een hypotheekadviseur om je te helpen als je alles in één keer goed wil doen en het proces zo soepel mogelijk wilt laten verlopen.

Duidelijkheid over je financiële mogelijkheden

Binnenkort sluit je je eerste hypotheek af. Een spannende tijd. Belangrijkste vraag is natuurlijk: kan ik dit huis betalen? Je checkt het met onze maandlastencalculator.