Bod uitbrengen op een huis: stel jezelf eerst deze vragen

Hoe zorg je dat je alles haalt uit het biedingsproces van een huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
  • Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
  • Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
  • Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Je bent pas in onderhandeling wanneer de verkoopmakelaar met een reactie komt op jouw openingsbod. Tijdens de onderhandeling mogen de bezichtigingen doorgaan en mag de verkoper ook andere biedingen in ontvangst nemen. Op elk moment in de onderhandeling mogen beide partijen deze stoppen. Is er een koopsom overeengekomen? Dan mag de verkoper nog steeds besluiten om van de verkoop af te zien, zolang hij tenminste geen handtekening onder de koopakte heeft gezet. Jij als koper hebt hetzelfde recht en mag zelfs tot drie dagen na het tekenen van de koopakte nog van de koop afzien. De verkoper heeft dit recht niet.
Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Als een huis onder bod staat, betekent dit dat de verkoop in een vergevorderd stadium is. Het huis is nog niet definitief verkocht. Iemand anders kan nog een bod uitbrengen. Hier geldt een aantal regels voor.
Bieden op een huis kan op verschillende manieren gaan. Het meest gebruikelijk is dat je een bod uitbrengt waarover je met de verkoper gaat onderhandelen. Maar soms kiest de verkoper voor een andere biedingsvorm, zoals:
  • bieden per inschrijving
  • bieden met een vanafprijs
  • bieden via een veiling
Meer vragen
Handig van funda
Bod doen op een huis: verdiep je verder in dit onderwerp

18 artikelen