Waar moet je op letten?
Ben je van plan om een huis te kopen zonder de hulp van een makelaar? Dan is het goed om te weten waarop je moet letten. Je kunt overigens altijd nog later in het koopproces een aankoopmakelaar inschakelen.
Niet iedereen die een huis gaat kopen, schakelt hiervoor een aankoopmakelaar in. Misschien vind je het fijn om eerst zelf te kijken hoe ver je komt. Of heb je er alle vertrouwen in dat je prima zelf woningen kunt beoordelen en een goede prijs kunt onderhandelen.
Zelf een huis kopen: hoe pak je dat aan?
Kopen zonder makelaar betekent dat je zelf alle werkzaamheden moet doen die een aankoopmakelaar je anders uit handen zou nemen. Omdat je zelf waarschijnlijk niet de kennis, ervaring en het netwerk van een makelaar hebt, moet je rekening houden met een paar zaken.
Schakel pushmeldingen op funda in
Vanwege de krappe woningmarkt moet je meestal snel reageren als je een huis wilt bezichtigen, want woningen worden snel verkocht. Sla daarom je zoekopdracht op in de funda app en schakel pushmeldingen in. Je krijgt dan een melding zodra een nieuwe woning op funda verschijnt die aan jouw zoekopdracht voldoet.
Check of de vraagprijs reëel is
Je kunt maximaal 100% van de taxatiewaarde financieren met een hypotheek, alles daarboven moet je uit eigen middelen betalen. De buurtinformatie op funda geeft een eerste indruk van de gemiddelde vraagprijs in een buurt. Informatie over transactieprijzen op wijk- en straatniveau vraag je voor een paar euro op via de website van het Kadaster.
Een aankoopmakelaar kan echter nauwkeuriger de waarde bepalen. Die heeft toegang tot onder meer transactieprijzen van vergelijkbare, recent verkochte woningen en beschikt over bouwkundige kennis. Zo heb je meer zekerheid dat je bod in lijn ligt met de markt en je verstandige keuzes maakt.
Zorg dat je weet wat je kunt bieden
Omdat momenteel de vraag naar koopwoningen veel groter is dan het aanbod, hebben verkopers het voor het kiezen. Die willen uiteraard een zo hoog mogelijke prijs, maar ook zekerheid dat de koop doorgaat. Een aankoopmakelaar stemt hier zijn of haar biedingsstrategie op af.
Overbieden of bieden zonder voorbehoud van financiering komt steeds vaker voor, maar daar kleven uiteraard risico’s aan voor de koper. Ga je bieden zonder aankoopmakelaar, weet dan precies tot hoe ver je kunt gaan. Zo voorkom je dat je risico’s neemt die je misschien niet kunt dragen, bijvoorbeeld door af te zien van bepaalde ontbindende voorwaarden of door je maximale bod te overschrijden.
Houd rekening met je onderzoeksplicht
De verkoper moet alle gebreken en verplichtingen die hem bekend zijn over de woning aan jou melden. Maar als koper heb je zelf ook een onderzoeksplicht. Een bouwtechnische keuring geeft je inzicht in de bouwkundige staat en eventuele herstelkosten voor gebreken. Verder kunnen aan de woning (juridische) verplichtingen en beperkingen verbonden zijn. Dit soort informatie haal je onder meer uit de eigendomsakte, splitsingsakte en VvE-stukken (bij een appartement), het bestemmingsplan, de vragenlijst en lijst van zaken en de kadastrale gegevens. Voldoe je niet aan je onderzoeksplicht, dan wordt het lastig om achteraf verhaal te halen bij de verkoper.
Gebruik een modelovereenkomst voor het koopcontract
Meestal stelt de verkoopmakelaar het koopcontract op. Als de verkoper geen makelaar heeft en jij koopt zonder aankoopmakelaar, dan moeten jullie samen een koopovereenkomst opstellen. Je kunt daarvoor een modelovereenkomst gebruiken. Wil je zeker weten dat alles juridisch klopt en je niets over het hoofd ziet? Laat de koopovereenkomst dan opstellen door een notaris.
Je kunt een aankoopmakelaar ook later in het aankoopproces inschakelen. Bijvoorbeeld als je zelf al een woning hebt gevonden. Het is handig om vooraf alvast makelaars te vergelijken.