artikel

Hoe verkoop jij jouw huis?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Van doe-het-zelf tot full-service makelaar

Denk je erover om je huis in de verkoop te zetten? Of heb je dat al besloten, maar weet je nog niet goed hoe? We ontzorgen je hopelijk een beetje met dit overzicht van vijf manieren waarop je je huis kunt verkopen.

1. À la carte

Vind je het niet erg om zelf veel zaken te regelen rondom de verkoop, maar wil je wel graag hulp bij het bepalen van bijvoorbeeld je verkoopstrategie? Dan kun je ervoor kiezen specifiek daarvoor een verkoopmakelaar in te schakelen. Er zijn verschillende namen voor hetzelfde principe: à la carte, deeldiensten, noem maar op. Het concept is simpel: je betaalt alleen voor de elementen die je af wilt nemen.Veelvoorkomende constructies zijn dat je zelf een wervende tekst schrijft voor je te koop staande huis én dat je de bezichtigingen op je neemt. Op zich niet vreemd, want die kosten een makelaar veel tijd (en dus geld). Er zijn ook constructies waarbij je als verkoper zelf de foto's maakt. Daar moet je wel mee oppassen: professionele foto's maken wel echt een verschil bij de presentatie.

2. Met behulp van een internetmakelaar

Hét voorbeeld van een deeldienst: de internetmakelaar. Een internetmakelaar is een goedkopere vorm om je huis te verkopen én toch gebruik te maken van een makelaar. Omdat deze verkoopmakelaars alles online doen, hebben ze bijvoorbeeld geen kantoor dat onderhouden moet worden. Wel is het zaak, zoals bij elke makelaar eigenlijk, goed op te letten wat je krijgt voor je geld. Natuurlijk wil je geld besparen, maar je wilt met zo'n grote uitgave ook weer niet besparen op advies of begeleiding.In deze verkoopconstructie gaat de makelaar er eigenlijk altijd vanuit dat je als verkoper actief bijdraagt aan de verkoop van je huis. Sommigen zullen alleen een advertentie van je huis op hun website plaatsen en uitsluitend via de mail communiceren. Anderen hebben een uitgebreider dienstenpakket en maken bijvoorbeeld ook foto’s en plattegronden van je huis. Het is prettig om één contactpersoon aan te houden als je een internetmakelaar hebt.

Het is prettig om één contactpersoon aan te houden als je een internetmakelaar hebt.

3. Met een makelaar

Hét kenmerk van de ‘gewone’ makelaar is dat je loon (ook wel courtage genoemd) betaalt voor de verleende diensten. Dat is over het algemeen een percentage van de verkoopprijs. Je weet dus pas na de verkoop hoeveel dat gaat zijn: het kan mee- én tegenvallen. Het makelaarsloon is afhankelijk van veel factoren, zoals de koopsom van een huis. Logisch, want 1% van een miljoen is andere koek dan 1% van een ton. Grofweg kun je momenteel uitgaan van een percentage tussen de 1 en 2% van de verkoopwaarde, inclusief btw. Over dit bedrag kan tegenwoordig worden onderhandeld. Het is dus goed om dat in de gaten te houden. En vergelijken heeft zin.De makelaar zorgt voor de verkoop van je woning, bijvoorbeeld door het huis op funda te plaatsen, te adverteren en een verkoopbrochure te maken. Belangrijk om te weten: als de makelaar de woning op funda zet, betekent dit dat hij ook de onderhandelingen moet doen.

Een oud gezegde luidt niet voor niets: 'Een beetje makelaar verdient zichzelf terug'

Schakel je een ‘gewone’ makelaar in, dan kun je rekenen op full service: een goed advies, scherpe prijs en de promotie, maar ook zorg voor de bezichtigingen en de administratieve afhandeling. Plus een niet te onderschatten element: je makelaar neemt altijd het onderhandelingsproces voor je uit handen. Zonder emotie en met kennis van het proces zorgt hij of zij dat je de beste prijs krijgt voor je huis. Een oud makelaarsgezegde luidt: 'Een beetje makelaar verdient zichzelf terug.' Dat gebeurt zeker in het proces van onderhandelen.

4. Verkoop bij inschrijving

Zijn er veel geïnteresseerden voor jouw woning? Dan kun je kiezen voor een verkoop bij inschrijving. Dan worden eventuele lopende onderhandelingen stopgezet en kunnen alle gegadigden via een inschrijving een bod uitbrengen. 24 Uur na het sluiten van die inschrijving maakt een notaris of makelaar bekend welk bod het hoogste was. Jij hebt daarna nog één werkdag om te bedenken of jij je huis ook daadwerkelijk aan de hoogste bieder wilt verkopen. Soms is het bijvoorbeeld beter om een lager bod te accepteren dat betere voorwaarden heeft. Aan wie je je huis ook verkoopt: het bod is geldig en er komen geen onderhandelingen meer aan te pas. Dat kan snel gaan dus!

5. Veilen

Wil je je huis snel kwijt en verwacht je niet dat dit via de traditionele weg snel zal gebeuren? Of verwacht je met een openbare verkoop juist meer winst te maken? Dan kun je je huis veilen. Er zijn verschillende partijen online actief die je daarbij kunnen helpen, zoals Bieden en Wonen, de Nationale Vastgoed Veiling en Vrijwillige Huizenveiling. Net als bij een gewone verkoop wordt je huis op funda gezet, met de speciale vermelding dat het om een veiling gaat.Een veiling vindt altijd plaats onder toezicht van een notaris. Het daadwerkelijke bieden kan online of offline gebeuren, via de site van de veiler of bijvoorbeeld in een hotel. De veiling heeft een opbod en een afslagfase. Tijdens het opbieden vraagt de veilingmeester binnen een vooraf gestelde tijd om een steeds hogere prijs. Het hoogste bedrag dat wordt geboden is de inzetsom.

Tijdens het tweede deel van de veiling gaat het bedrag van de inzetsom telkens met € 1.000 omlaag.

Tijdens het tweede deel van de veiling gaat het bedrag juist naar beneden. In samenspraak met de notaris bepaal je als verkoper een bedrag dat een stuk hoger ligt dan de inzetsom. Vanaf daar gaat het telkens met bijvoorbeeld € 1.000 naar beneden, tot iemand ‘afmijnt’, dus bereid is het genoemde bedrag te betalen voor de woning.

Niet tevreden?

Als het afgeslagen bedrag niet hoger is dan de inzetsom, krijgt die bieder het huis, onder voorbehoud van gunning door jou als verkoper. Vind je bijvoorbeeld dat het bedrag nog te laag is, dan kun je ervoor kiezen het huis niet te verkopen.Goed om in de gaten te houden bij een openbare verkoop is dat je als verkoper niet alle kosten voor de verkoop mag doorberekenen aan de koper. Zo moet je vaak een deel van de notariskosten zelf betalen.Ook gelden er andere regels voor de kopende partij: als de koper de geveilde woning toegewezen krijgt, moet hij het ook daadwerkelijk betalen. Hij kan zich dus niet beroepen op het feit dat hij de financiering niet rond krijgt of dat zijn eigen huis nog niet is verkocht; ontbindende voorwaarden die bij een gewone verkoop wél aan de orde zijn.

Huis verkopen met een makelaar?

Ook makelaars vind je eenvoudig op funda. Check welke verkoopmakelaars bij jou in de buurt zitten.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.