artikel

Funda Index: gunstige tijd voor verkopers

Bijgewerkt op - leestijd

Funda Index brengt actuele cijfers over de woningmarkt

Het aantal mensen dat op funda naar een woning zoekt, neemt toe. Mooi nieuws voor verkopers, want de kans dat zij hun huis goed verkopen, is nu vrij groot. Toch blijkt uit onderzoek onder bezoekers op funda dat juist minder mensen van plan zijn hun woning te verkopen. Hoe zit dat precies?

Uit het gedrag van bezoekers op funda.nl kunnen we veel afleiden over wat er op dit moment gebeurt op de woningmarkt. Bijvoorbeeld of het aantal mensen dat actief naar een koopwoning zoek stijgt of daalt. En hoeveel personen een bezichtiging aanvragen. Daarnaast doen we ook onderzoek onder bezoekers, bijvoorbeeld naar koop- en verkoopplannen en de reden voor die plannen.

De stand van wonend Nederland

Al deze inzichten over de stand van wonend Nederland delen we maandelijks in de nieuwe funda Index. Deze index toont verschuivingen in het vertrouwen, de actuele koop- en verkoopintentie én het gedrag van onze bezoekers. Uit deze cijfers blijkt dat de huidige woningmarkt duidelijk een ‘verkopersmarkt’ is.

Wat is een verkopersmarkt?

In Nederland hebben we al geruime tijd te maken met een ‘verkopersmarkt’. Met name in de grote steden wordt gesproken over een ‘overspannen’ markt. Het betekent dat de vraag naar koopwoningen (veel) groter is dan het aanbod. Voor verkopers is dat gunstig: de kans dat je je woning snel en voor een goede prijs verkoopt is nu vrij groot.

Ondanks de coronacrisis en de hoge woningprijzen zijn nu juist méér mensen van plan een woning te kopen

Toch blijkt uit onderzoek van funda dat het aantal mensen met verkoopplannen juist daalt. Hoewel 86% van de bezoekers in oktober aangaf dat zij het een goed moment vinden om een huis te verkopen, is het aantal mensen met verkoopplannen 13% lager dan in juli. Hoe zit dat?

Het aantal mensen dat een woning wil kopen neemt sinds september weer toe, maar steeds minder mensen zijn van plan hun woning te verkopen. Het aantal mensen dat een woning wil kopen neemt sinds september weer toe, maar steeds minder mensen zijn van plan hun woning te verkopen.

Effect van corona

‘Een mogelijke verklaring voor deze daling is dat mensen hun verkoop naar voren hebben gehaald na de lockdown in maart,’ zegt Quintin Schevernels, ceo van funda. ‘Dat zien we ook terug in onze piekende platformcijfers uit die periode.’ Verder blijkt uit onderzoek van funda dat veel mensen op dit moment liever eerst een nieuw huis kopen, voordat zij hun oude woning verkopen. Dat houdt de doorstroom tegen.

Minder vertrouwen, meer kopers

Inmiddels weten we dat de coronacrisis tot nu toe nauwelijks of geen impact heeft gehad op de huizenprijzen. Sterker nog, de prijzen van koopwoningen zijn hoger dan ooit. Het is dus niet heel gek dat maar 15% van de consumenten het nu een goed moment vindt om een huis te kopen.

Zoals het er nu naar uitziet, blijft de vraag onverminderd groot

Opvallend is dat ondanks dit ontbrekende vertrouwen, de coronacrisis én de economische gevolgen daarvan, het aantal mensen dat van plan is een huis te kopen sinds september weer stijgt. Afgelopen maand lag het aantal bezoekers dat via funda contact opnam met een makelaar om een afspraak te maken voor een bezichtiging zelfs 25% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. En dat is dus goed nieuws voor verkopers.

Vinger aan de pols met funda Index

Wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd? ‘Zoals het er nu naar uitziet, blijft de vraag onverminderd groot en blijven huizenzoekers actief, terwijl de intentie om te verkopen afneemt,’ zegt Schevernels. ‘Met de funda Index houden we maandelijks een vinger aan de pols om te zien of en hoe de markt verandert.’