artikel

Erfpacht eeuwig afkopen: slim?

bijgewerkt - leestijd

Het exclusieve recht op het gebruik van de grond

Je kunt ervoor kiezen om je erfpacht eeuwig af te kopen. Daarmee koop je het exclusieve recht op het gebruik van een stuk grond. Wat zijn de voor- en nadelen?

In Nederlandse steden staan veel koophuizen niet op eigen grond, maar op grond met erfpacht. Daar kun je op verschillende manieren voor betalen. In de meeste gevallen betaal je een jaarlijks erfpachtcanon (dat door inflatie kan stijgen). Soms krijg je de kans om de erfpacht eeuwig af te kopen. Of dat financieel verstandig is, ligt aan je persoonlijke situatie.

tip  Check als je een huis koopt het bestemmingsplan en vraag of er verplichtingen aan het huis zijn verbonden. Dit betekenen zaken als erfpacht, erfdienstbaarheden of een kettingbeding voor je koophuis

Eeuwig afkopen erfpacht, wat betekent dat?

Als je erfpacht eeuwig afkoopt, betaal je eenmalig een geldbedrag. Dan is de erfpacht afgekocht en hoef je je geen zorgen meer te maken om de jaarlijkse canon. Dat kan behoorlijk schelen in de maandlasten. Maar let op: het afkopen van de erfpacht, maakt je geen eigenaar van de grond waarop je huis staat. Dat betekent dat je alsnog rekening moet houden met de afspraken die je hebt gemaakt met de grondeigenaar (vaak de gemeente).

Is het slim om erfpacht eeuwig af te kopen?

Dat ligt eraan. Erfpacht eeuwig afkopen kan interessant zijn als de grond waarop je huis staat flink in waarde kan stijgen, bijvoorbeeld omdat je in een opkomende buurt bent gaan wonen. Dat betekent namelijk dat je woonlasten ook omhoog kunnen gaan in de toekomst. Wil je dit niet, dan kun je ervoor kiezen om de erfpacht eeuwig af te kopen. Zo heb je niet langer te maken met tussentijdse contractherzieningen en profiteer je zelf van de waardevermeerdering van de grond.

Nadelen erfpacht eeuwig afkopen

Het eeuwig afkopen van erfpacht kan een flink prijskaartje hebben. Als je huis op relatief goedkope grond staat, kun je met enkele duizenden euro’s al financiële zekerheid afkopen. Maar woon je in de Amsterdamse grachtengordel, dan kan de afkoopsom oplopen tot enkele tonnen. Het spreekt voor zich dat niet iedereen dat geld heeft. Hou ook rekening met andere factoren, zoals de huidige rentestand: kun je nu voordelig geld lenen om de erfpacht eeuwig af te kopen of staat de rente hoog en kun je beter periodiek betalen?

Erfpacht eeuwig afkopen: fiscaal aftrekbaar?

Nee, de eeuwigdurende afkoop van erfpacht is in principe niet fiscaal aftrekbaar. Wel is het zo dat je de rente over een eventuele lening voor de afkoop fiscaal kunt aftrekken voor maximaal 30 jaar. Als je ervoor kiest om jaarlijks een bedrag aan erfpacht te betalen is dat bedrag wel fiscaal aftrekbaar en geld de maximale duur van 30 jaar niet.

Woning met erfpacht kopen?

Koop je een woning met erfpacht, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden of eventuele bijzondere regels die hieraan verbonden zijn. Een notaris, maar ook je makelaar, kan deze (vaak) juridisch complexe informatie aan je uitleggen.