Ja, ook met een studieschuld kun je een eigen huis kopen en een hypotheek afsluiten. Wel is de hoogte van je schuld van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe zwaar geldverstrekkers je studieschuld meewegen, hangt onder meer af van of je studieschuld onder het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) of het nieuwe (na 1 juli 2015) valt.
Je kunt overwaarde op je woning op verschillende manieren investeren in een volgend koophuis. Gebruik het geld bijvoorbeeld om je hypotheekschuld mee te verlagen. Of om een verbouwing mee te financieren of de aankoopkosten mee te betalen. In al deze gevallen blijft je hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.
Het energielabel is verplicht. Begin 2015 heeft elke huiseigenaar van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Heb je geen definitief label op het moment dat de sleuteloverdracht plaatsvindt, dan kun je een boete van € 170 verwachten. Een energielabel vraag je aan via een vakbekwame energieadviseur.
Ze kunnen eenmalig een bedrag van € 105.302 schenken. De ontvanger moet het bedrag gebruiken voor de eerste eigen woning en mag niet ouder dan veertig jaar zijn op het moment van het ontvangen van de schenking.
Alles over het energielabel
Een energielabel is maar een klein kenmerk van een huis, maar heeft veel impact. Ontdek hier wat dit voor jou betekent.
Dit zijn veelgestelde vragen over het energielabel
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Doe je voordeel met deze antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.
De labelklassen van het energielabel geven aan hoe zuinig een woning is. Je ziet dit aan de letter en de kleur: een woning met energielabel A (donkergroen) is het meest energiezuinig. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:
- A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
- B (groen) - laag energieverbruik
- C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
- D (geel) - gemiddeld energieverbruik
- E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
- F (oranje) - hoog energieverbruik
- G (rood) - zeer hoog energieverbruik
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.
Ja, je bent verplicht een definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van je woning. Anders riskeer je een boete van 170 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die bekijkt in 1 à 2 uur tijd de kenmerken van je woning en hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Na afloop krijg je een definitief energielabel en aanbevelingen voor verduurzaming.
Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp.