Deze stappen staan je te wachten als doorstromer

Meer weten

1 Zoeken

Hoe stel je een zoekopdracht goed in? Of hoe ontdek je wat je financiële ruimte is?

Meer weten
Meer weten

3 Bieden

Wat kan en wil je bieden? Hoe bepaal je het juiste bod? Welke voorbehouden zijn belangrijk?

Meer weten
Verdiep je meteen in een van deze onderwerpen

Doorstromen in een krappe markt: wat zijn je mogelijkheden?

Door de hoge huizenprijzen is de kans groot dat je je woning met overwaarde kunt verkopen. Op zoek naar een nieuw huis in deze krappe huizenmarkt? Verdiep je in je mogelijkheden met deze verhalen en tips.

Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het kopen en verkopen van een huis

Je bent gelukkig niet de eerste die een woning koopt en verkoopt. Help jezelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen.

Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:

  • Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
  • Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
  • Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
  • Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Als een huis onder bod staat, betekent dit dat de verkoop in een vergevorderd stadium is. Het huis is nog niet definitief verkocht. Iemand anders kan nog een bod uitbrengen. Hier geldt een aantal regels voor.
Of dit een goed moment is om je huidige woning te verkopen en een andere te kopen ligt aan de huizenmarkt. Laat je informeren hoe die er nu voor staat: Is het druk? Wat is de rentestand? Welke soorten huizen zijn er te koop? Check daarna wat je maandelijks moet en kunt uitgeven aan jouw toekomstige woning. Heb je overwaarde op je huidige woning? Dan kun je die slim inzetten voor je nieuwe huis.
Loop de volgende vijf stappen door zodat je goed voorbereid naar jouw nieuwe woning op zoek kunt:
  1. Achterhaal je financiële mogelijkheden en voer alvast een Waardecheck uit van je huidige woning.
  2. Bepaal of je eerst een nieuwe woning wilt kopen of eerst je huidige woning wilt verkopen. Zou je dubbele maandlasten kunnen dragen of ben je bereid om tussentijds in een huurwoning te verblijven?
  3. Weet wat je woonwensen zijn. Stel jezelf vragen als: Wat mis ik in mijn huidige woning? Wat is mijn top drie van prioriteiten? Hoe ziet mijn toekomst eruit?
  4. Vraag jezelf af of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen om je te helpen. Hij of zij kan je inzichten geven en adviseren over jouw nieuwe droomhuis.
  5. Start met zoeken en gebruik de filters en zoekopdracht op funda om sneller jouw ideale huis te kunnen vinden.
Huis onder bod? Dit betekent dat de koper en verkoper in onderhandeling zijn of overeenstemming hebben over de verkoopprijs. Toch kun je als potentiële koper het huis nog steeds bezichtigen en er zelfs een bod op uitbrengen. Ben jij de verkopende partij? Dat ben je vrij om in te gaan op een beter bod van een andere partij zolang het koopcontract nog niet is getekend.
Meer vragen