artikel

Checklist om je huis netjes achter te laten

bijgewerkt - leestijd

Verkoop sluiten en oplevering huis

Nu je huis bijna is verkocht, is het tijd om je verhuizing voor te bereiden, instanties op de hoogte te brengen van je nieuwe adres en je woonverzekeringen aan te passen. Op de dag van de sleuteloverdracht vindt er nog een eindinspectie plaats in je huis. Check nog even goed of alles in dezelfde staat is als afgesproken.

Over te nemen spullen

Als er afspraken gemaakt zijn over het overnemen van spullen, is het netjes om deze spullen ook goed achter te laten. Haal nog even een doek eroverheen, klop het stof eraf. Dan is de nieuwe bewoner er extra blij mee.

Schone keuken

Schoon is sowieso een belangrijk punt. Een oven met kruimels of aangekoekte kaas of een koelkast met etensresten, dat vindt niemand fijn. Zorg dus dat het vuil in de keuken weg is. Vergeet ook niet het vuilnis dat binnenshuis of in de schuur staat op te ruimen. Maak gebruik van een checklist zodat je zeker weet dat je geen ruimte in je huis vergeet.

Vergeet de tuin niet

Vergeet niet je tuin of balkon ook op te ruimen. Zorg dat er geen afval meer ligt en je geen spullen achterlaat. Je mag ook gerust even afscheid nemen van de planten waar je al die jaren voor gezorgd hebt. Die mag je gewoon achterlaten, tenzij je hier afspraken over hebt gemaakt met de kopers.

Spijkers en pluggen

Als de muren eenmaal leeg zijn, blijven er vaak spijkers, pluggen en ander ophanghulpjes achter. Verwijder – waar mogelijk – de achterblijfselen die in de muur zitten. En dicht de gaatjes.

Laatste kiekjes

Een verhuizing is chaotisch en daarom schiet foto’s maken er weleens bij in. Het loont om wat foto’s te maken van het huis tijdens en na de verhuizing. Altijd leuk om nog eens terug te zien.

Stickers en plakkers

Heb je stickers op ruiten, muren, of deuren zitten? Het is wel zo netjes om deze te verwijderen als je het huis verlaat. Dan hoeven je opvolgers dit niet te doen.

Gas en elektra

Zorg dat gas en elektra goed zijn afgesloten. Dop de gas- en waterleidingen af en breng kroonsteentjes aan de uiteinden van de elektriciteitsleiding aan.

Sleutels bij de buren?

Hebben de buren een extra set sleutels? Vergeet deze dan vooral niet op te halen. Kun je meteen even afscheid nemen en vertellen wie er naast hen komt wonen. Zorg dat alle vrienden of familieleden die een sleutel hebben, deze ook hebben ingeleverd voordat je definitief verhuist.

Meterstanden

Het is belangrijk om de meterstanden op te schrijven om eventuele rekeningen te voorkomen. En maak er een foto van – beter het zekere voor het onzekere…Het is daarnaast niet altijd nodig om elektriciteit en water af te laten sluiten, dit is alleen bij gedwongen verkoop het geval. Ook de cv-ketel kan aan blijven staan. Meld wel op tijd aan de leveranciers dat er een verhuizing op komst is.

Contactdozen

Overgeschilderde of beschadigde schakelaars of contactdozen? Dan is het goed om die te vernieuwen of te herstellen.

De koopakte, sleuteloverdracht en de belastingaangifte: verdiep je verder in deze onderwerpen:

Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het opleveren van het huis:

In de koopakte staan alle afspraken die je met de koper hebt gemaakt tijdens het onderhandelingsproces, zoals de koopsom en de ontbindende voorwaarden. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper drie dagen bedenktijd. Wanneer de bedenktijd om is, kan de koper alleen nog maar van de woning afzien door een beroep te doen op een van de ontbindende voorwaarden. Komt de koper zijn verplichtingen niet na, dan maak je aanspraak op de waarborgsom of bankgarantie (10% van de koopsom).
Tijdens het aan- en verkoopproces van een woning is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of advies. De notaris is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige. In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er geen (aankoop)makelaar bij de (ver)koop betrokken is, kan het verstandig zijn om de notaris in te schakelen.
Voor de eindinspectie is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je die tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent.
  • Is alles aanwezig wat volgens de lijst van zaken zou achterblijven in de woning?
  • Zijn de inbouwkasten, vliering, schuur, berging en/of trapkast leeg?
  • Heb je je adreswijziging doorgegeven aan alle bedrijven en instanties waar het adres van je huis bekend is?
  • Heb je de meterstanden genoteerd?
  • Heb je alle reservesleutels verzameld?
Als de koper na de koop gebreken ontdekt, zijn de kosten in principe voor zijn eigen rekening. Behalve:
  1. Als het een gebrek is waar jij van op de hoogte was en dat de koper niet had kunnen weten.
  2. Als het gebrek zo ernstig is dat een normaal en veilig gebruik van de woning niet mogelijk is.
In deze gevallen kan de koper jou aansprakelijk stellen. Probeer samen met de koper tot een oplossing te komen en het binnen een nader te bepalen termijn op te lossen.
Opstalverzekering: als je na verkoop van je huis gaat huren, kun je de opstalverzekering beëindigen. Als je verhuist naar een andere koopwoning, kun je hem meenemen.Inboedelverzekering: deze kun je meenemen naar een nieuwe woning, ook als het een huurhuis is.Aansprakelijkheidsverzekering: deze kun je meenemen naar een nieuwe woning, ook als je gaat huren. Het blijft een belangrijke verzekering die je zeker niet beëindigt na de verkoop, je blijft namelijk verantwoordelijk voor schade aan anderen door jouw schuld.
Je hoeft geen belasting te betalen over eventuele winst die je maakt met de verkoop, maar je huis verkopen met overwaarde of een restschuld heeft wel invloed op je belastingaangifte. Gebruik je je overwaarde niet (volledig) voor je volgende woning, dan gaat dat ten koste van de hypotheekrente die je mag aftrekken. De overwaarde zorgt dan ook voor een groter vermogen waar je vanaf € 50.650 per persoon belasting over betaalt. Een restschuld die is ontstaan ná 1 januari 2018 mag je aftrekken van je vermogen, mits die schuld minimaal € 3000 bedraagt (voor partners minimaal € 6000).
Meer vragen