• Verkocht

Hoogstraat 27 4758 BN Standdaarbuiten Standdaarbuiten

Uitgelichte kenmerken

  • 205 m² wonen
  • 1.655 m² perceel
  • 6 slaapkamers
€ 650.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
5 mei 2022
Verkoopdatum
5 augustus 2022
Looptijd
3 maanden

Omschrijving

Een 3D beleving van deze woning vindt u onder het kopje 3D tour. Veel kijkplezier gewenst!

Een Rijksmonument als dit is niet alleen een schitterende woning met een prachtige tuin en schuur, maar vertelt ook het historische verhaal van hoe Standdaarbuiten is ontstaan.

Na de St. Elisabethvloed in 1421 ontstond een grote zandbank welke werd aangeduid als "'t sand er buyten" of "'t sand daer buyten". Op oude kaarten uit de tweede helft van de 15e eeuw werd deze zandbank reeds beschreven als het Stantderbuyten. Op deze zandbank zou een paal als baken voor de scheepvaart hebben gestaan, die werd aangeduid als een Standaert-buyten, wat de aanleiding is geweest voor de bepaling van de naam Standdaarbuiten.

Het oorspronkelijke huis is voor 1528 gebouwd door de markies van Bergen op Zoom. Later is het huis gebruikt door de schout en schepenen. Na Napoleon werd het pand een boerderij. In 1840 is het huis afgebrand en is het herenhuis herbouwd op de oude funderingen. De kelders onder de woning dateren dan ook van vóór 1840. De eclectische voorgevel met enige Neoclassicistische elementen is uit 1840 en is later verhoogd.

Achter het huis staat de aangebouwde schuur welke waarschijnlijk na de brand opnieuw is opgetrokken met materiaal van voor de brand. En die sfeer ervaar je direct.

De huidige woning staat op een royaal perceel eigen grond van 1.655m2 en telt 3 kamers op de begane grond, 5 kamers op de eerste verdieping en een zeer riante zolder. Uiteraard vergeten we de authentieke kelder niet.

Buiten is het eerste wat opvalt het weide uitzicht over polderlandschap richting het Standdaarbuitenbos. Het tweede is ongetwijfeld de schitterend aangelegde en uitstekend verzorgde tuin. Ook aan opbergruimte en parkeerplaats is geen gebrek. Het erf biedt ruimte genoeg. Tot slot is er voor de echte hobbyist een mooie tuinkas.

Kortom, als karakter, historie, ruimte en genieten belangrijk voor u zijn, maken we graag een afspraak om deze unieke woning te bezichtigen.

Indeling
Begane grond:
Entree, mooie hal tot aan de achterdeur met marmeren vloer en plint. Tevens mooie glas-in-lood werken aan zowel de voorzijde alsmede de achterzijde. In de hal is de moderne meterkast gesitueerd (12 groepen, een krachtstroom groep, 4 aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar). Voorts biedt de hal toegang tot de werkkamer met eiken vloer en authentieke schouw. Mooi hoog balkenplafond met sierlijsten. Vanuit deze werkkamer is de badkamer bereikbaar met ruime douche en wastafel. Tevens zijn hier de aansluitingen voor de wasapparatuur aanwezig.

Ook het toilet is vanuit de hal bereikbaar. Deze is betegeld en voorzien van een wandcloset en fontein.

Tenslotte biedt de hal toegang tot de vaste trap naar de eerste verdieping, de woonkamer en de keuken.

De woonkamer bestaat uit een voor- en achterkamer welke is afgewerkt met een massief eiken vloer, en-suite deuren, vaste kasten en twee fraaie schouwen met marmeren inleg. De grote raampartijen zorgen voor een mooie lichtinval en aan de achterzijde schitterend uitzicht over polderlandschap.

De dichte keuken is voorzien van een keukeninrichting in wandopstelling met een volledig geïntegreerde vaatwasmachine, een koelkast, een combi-magnetron en een Falcon fornuis. De vloer in de keuken is voorzien van mooie plavuisjes met elektrische vloerverwarming welke doorloopt tot en met het toilet.
Opvallend zijn de prachtige kastruimtes in de keuken. Hierin is meer dan genoeg plaats voor provisie en andere spullen.

De deur direct aan de linkerzijde geeft toegang tot de authentieke kelder op stahoogte. Dit is een ideale plek voor bijvoorbeeld het bewaren van wijn. De kelder bestaat uit 3 compartimenten.

Leuk detail in de hal is nog dat zich helemaal aan de achterzijde van de hal een extra trap bevindt naar de eerste verdieping.

Eerste verdieping:
Middels vaste trap te bereiken slaapverdieping met toegang tot 5 slaapkamers en een grote bergruimte waar ook gemakkelijk nog een extra kamer gemaakt zou kunnen worden. Nu staat in deze ruimte de vaste trap naar de zolderverdieping.

De hoofdslaapkamer is gelegen aan de voorzijde van de woning en is middels 2 deuren bereikbaar en voorzien van een vaste kast. De achterslaapkamer direct tegenover de hoofdslaapkamer is al voorbereid om een badkamer van te maken. Zo loopt er al rioleringsafvoer en ook water is reeds aanwezig.
Ook deze kamer is uitgevoerd met een kast achter schuifdeuren.
De tussenkamer aan de voorzijde is ideaal als bijvoorbeeld kleedkamer.

Van de overige twee slaapkamers is er één voorzien van een wastafel.

Tweede verdieping:
Grote open zolder met de fraaie dakcontructie uitgevoerd in houten spanten met ook de originele houten pen-gat verbindingen. Ook de CV ketel is op zolder gesitueerd. Dit is een Itho Aquamax HR combi. Het natuurlijke licht komt door de twee dakramen aan de voorzijde.

Achtertuin:
Via de achterdeur is het terras direct achter de woning bereikbaar. Dit was vroeger ooit een serre. De schitterend aangelegde tuin glooit langzaam naar polderniveau en staat boordevol planten, bomen en struiken. Ook een groot gazon, een kippenren en een moestuin ontbreken niet. Aan de achterzijde staat een heerlijke veranda. Hier is het genieten van uitzicht over de polder en zonsondergangen.

Naast de tuin is een verhard erf. Parkeerproblemen zullen hier niet voorkomen. Heerlijk zoveel ruimte. Ook staat hier een kas. Voor de echte tuinier.

Schuur:
Ook de schuur bestaat uit diverse compartimenten en is lekker ruim. De vaste trap naar de zolder heeft nog meer ruimte. De vloer is van beton en uiteraard is de schuur voorzien van elektra en water.
Het dak is in 2006 geheel vernieuwd en geïsoleerd.

Aanbouw schuur:
Aan de achterzijde van de schuur zijn 2 aanbouwen gerealiseerd. De eerste doet dienst als garage en de achterste als extra bergruimte. Ook deze laatste schuur is voorzien van een zolder.

Omschrijving Monumentenregister, Monumentnummer 521718
Aan de zuidzijde van de Hoogstraat gelegen HERENHUIS binnen de kom van Standdaarbuiten met aan de voorzijde twee bouwlagen en achter één bouwlaag. Het pand heeft mogelijk een 18de-eeuwse kern. De Eclectische voorgevel met enige Neo-Classicistische elementen stamt uit het midden van de 19de eeuw. Het pand is later aan de voorzijde verhoogd (de linker zijgevel toont nog de vlechtingen van de vroegere daklijst). Het pand had eertijds de functie van huis van de schout en was zetel van het dorpsbestuur. Bovendien bevindt zich hier een aangebouwde schuur, mogelijk midden 19de-eeuws. Het object heeft slechts geringe wijzigingen ondergaan. De vensters op de verdieping binnen de rechter zijgevel zijn modern ingevuld. Het dak is modern gedekt.

Omschrijving.
Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond en telt aan de voorzijde twee bouwlagen en achter één bouwlaag. Het pand heeft een zadeldak dat modern gedekt is en met de nokrichting evenwijdig loopt aan de straat. Op de nokeinden bevindt zich een bakstenen schoorsteen. De dakschilden bevatten enkele dakramen. De voorgevel is gepleisterd in blokverband en wordt boven afgesloten door een gepleisterd hoofdgestel met consoles ter ondersteuning van de kroonlijst. De rechter zijgevel alsmede de achtergevel zijn gepleisterd en voorzien van smeedijzeren staafankers. Van de linker zijgevel is het metselwerk (in kruisverband) zichtbaar gebleven. De zichtbare vlechtingen wijzen op de oorspronkelijke dakhelling (voor de verhoging van de voorgevel). Ook hier bevinden zich smeedijzeren staafankers. Beide zijgevels bevatten bovendien elk twee smeedijzeren krulankers. De vensters binnen de voorgevel hebben gepleisterde lijsten met een dito sluitsteen. Ze bevatten binnen de eerste bouwlaag een zesruits schuifraam en binnen de tweede bouwlaag een vierruits raam. De kozijnen zijn gepend en voorzien van een kraalprofiel. De verticale raamroedes zijn voorzien van een Empire-groef. Binnen de eerste bouwlaag bevatten de vensters een houten lekdorpel, op de verdieping zijn ze voorzien van een hardstenen lekdorpel. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en voorzien van een hardstenen voorstoep met dito stoeppalen in de vorm van afgeknotte obelisken. De stoeppalen zijn voorzien van ijzeren schakelkettingen. De gevel heeft centraal de hoofdingang die omlijst wordt door houten pilasters met een hardstenen sokkel. De pilasters sluiten aan de bovenzijde aan op een kroonlijst die ondersteund wordt door Empire-consoles. De ingang bevat een hardstenen onderdorpel en dito neuten en is voorzien van een later gerealiseerde paneeldeur met geprofileerd kalf en bovenlicht. Het bovenlicht is gevuld met glas-in-lood met daarbinnen een voorstelling van een paardenhoofd. Aan weerskanten van de ingang telkens twee vensters.

Binnen de tweede bouwlaag vijf, lagere, vensters. Voorts bevindt zich rechts naast de ingang een laag kelderlicht. De rechter zijgevel bevat binnen de eerste bouwlaag uiterst rechts een smal venster met een enkelruits raam en een dito bovenlicht alsmede een hardstenen lekdorpel. Op de verdieping bevinden zich rechts twee vensters met een moderne invulling. Voor de gevel staat een aantal hardstenen paaltjes met afgeronde bovenzijde. De linker zijgevel heeft in de eerste bouwlaag uiterst links en rechts een smal venster met een gepend kozijn en onder het venster een rollaag. Op de verdieping bevinden zich twee vensters met een zesruits schuifraam. Achter de woning een schuur (wellicht ca. 1850) met zadeldak en rode oud-Hollandse pannen.

Waardering.
Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in zijn huidige verschijningsvorm midden 19de-eeuwse voorname dorpswoning, opvallend door de brede lijstgevel en de vrij gave detaillering. Het pand vertegenwoordigt een voor deze streek karakteristiek woonhuistype, gekenmerkt door de breed opgezette symmetrische voorgevel en het dwarsgerichte zadeldak. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het gaaf bewaard gebleven ontwerp en de detaillering alsmede het bijzondere materiaalgebruik. De waarschijnlijk 18de-eeuwse oorsprong van de kern van het pand onderstreept deze waarde nog eens extra. Het object heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van de historische bebouwing aan de Hoogstraat te Standdaarbuiten en vanwege de beeldbepalende ligging met een voorstoep. Ook de aangebouwde schuur aan de achterzijde is in dit opzicht van belang. Het object heeft gaafheids- en herkenbaarheidswaarde, daar het van belang is vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een herenhuis met rijk gelede ingangspartij, voorstoep met stoeppalen en schakelkettingen en aangebouwde schuur met zadeldak.

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 650.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 3.171
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1840
Specifiek
Monument
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
205 m²
Overige inpandige ruimte
80 m²
Externe bergruimte
89 m²
Perceel
1.655 m²
Inhoud
800 m³

Indeling

Aantal kamers
8 kamers (6 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Douche
Aantal woonlagen
2 woonlagen, een zolder en een kelder
Voorzieningen
Dakraam, rolluiken, rookkanaal en TV kabel

Energie

Energielabel
Niet verplicht
Isolatie
Dakisolatie en gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Itho Aquamax (gas gestookt combiketel uit 2010, eigendom)

Kadastrale gegevens

STANDDAARBUITEN D 2845
Kadastrale kaart
Oppervlakte
720 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
STANDDAARBUITEN D 2846
Oppervlakte
935 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Landelijk gelegen, open ligging en vrij uitzicht
Tuin
Achtertuin en zijtuin
Achtertuin
1.485 m² (33 meter diep en 45 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het zuidwesten bereikbaar via achterom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande stenen berging
Voorzieningen
Elektra

Garage

Soort garage
Vrijstaande stenen garage
Capaciteit
1 auto

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein en openbaar parkeren

Betrokken makelaar

NVM verkoopmakelaar

Van Wensen Makelaars

Bel 0168-401467

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.