#fundahuis #wijgaanbouwen

Update 06/2019: Goed nieuws! Het funda Huis gaat gebouwd worden.

Het funda Huis

Gebouwd van data en dromen
Bekijk de video

Voorgevel

Woningen 1 miljard keer bekeken

De gemiddelde funda bezoeker droomt van een kasteel, zoekt een vrijstaande woning en koopt een rijtjeshuis. Dit blijkt uit de 1 miljard keer dat woningen werden bekeken in 2016, de big data van funda. Wij vroegen ons af: kun je daar een huis mee ontwerpen?

Living

Rijtjeshuis dat voelt als een kasteel

Nederlanders zijn op zoek naar ruimte. We willen bewegingsvrijheid; een schaars goed in ons kleine, dichtbevolkte landje. Architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs ontwierpen op basis van funda's big data het droomhuis van Nederland. Een rijtjeshuis met het ruimtelijk gevoel van een kasteel.

Open overloop

Slingerend door het huis

Een trap die door het huis meandert verbindt alle vertrekken met elkaar. Een open overloop is de verbinding tussen alle ruimten. Vanaf de overloop heb je altijd spannende doorkijkjes.

Inloopbad

Luxe en comfort hoeven niet te bijten

Het funda Huis heeft dikke muren als een kasteel. Die muren maken de woning duurzaam én bieden ruimte voor compacte vertrekken, niet per sé kamers. Zo ontstaan kastruimten en nieuwe begrippen als een inloopbad, een bedstee en de doorzonzolder. De ruimte die ‘over blijft’ is toegevoegd aan de leefruimte die daardoor groots aanvoelt.

Bedstee

Plek voor het hele gezin

Uitgaande van een doorsnee Nederlands gezin heb je 3 tot 4 slaapplekken nodig. Je wilt privacy, maar heb je daar 3 kamers van 12 m² voor nodig? De architecten bedachten de torenkamer voor de ouders, een doorzonzolder én een bedstee.

Doorzonzolder

Licht als ruimtelijk element

Het ontwerp brengt veel licht in het huis, veelal op onverwachtse manieren. Zo bereiken de zonnestralen die door het dak van de doorzonzolder vallen ook de living. Het plafond van de torenkamer is helemaal van glas, net als ongeveer de gehele achtergevel.

Torenkamer

Een kasteel mét een dakkapel

De torenkamer van het funda Huis is – heel oneerbiedig gezegd – een omgekeerde dakkapel. Met het zicht niet gericht op de gevel van de achterburen, maar op de wereldberoemde Hollandse luchten. Onder het bed zit de garderobekast en er is zelfs een badkamer.

Achtergevel

Privacy met een open karakter

De voorgevel lijkt ‘gesloten’ maar het opengewerkte metselwerk (een speciale techniek) zorgt voor gefilterd licht en zicht op de straat. De achterkant van het huis is juist heel open, met bijna twee etages hoge, dubbele openslaande deuren naar de achtertuin.

Naast elkaar

Anders dan het doorsnee huis

Het funda Huis is uniek, het biedt de ruimte van het kasteel en is toch zo ontworpen dat het in elke straat met rijtjeshuizen ingepast zou kunnen worden.

funda Huis Doorsnee rijtjeshuis

Stap binnen

Bekijk het funda Huis tot in de details

Tip: Heb je een VR-bril? Doe de virtuele tour bij de 360 foto's.

Jurriaan van Gent, data-analist funda
‘Onze vraag was: kun je van de funda-data een huis bouwen?’

Jurriaan van Gent, data-analist funda

Jeroen Atteveld, architect Heren5
‘Het kasteel diende als basis voor een nieuw soort rijtjeshuis’

Jeroen Atteveld, architect Heren5

Pers

Dit is al gezegd en geschreven