• Sold

Dinxperloseweg 30 7064 LA Silvolde Verspreide huizen Silvolde

Hightlighted features

  • 293 m² living area
  • 6,270 m² plot size
  • 7 bedrooms
Map
€ 549,030 k.k.

Sales history

Listed since
August 30, 2022
Date of sale
September 20, 2022
Term
3 weeks

Description

Prachtig aan een ventweg in agrarisch gebied ligt deze sprekende T boerderij ‘De Schutte’. Ooit gebouwd als ambachtelijke traditionele boerderij met neorenaissance invloeden. Met o.a. een boomgaard, moestuin, wei, stallen, dubbele carport, houtopslag en kippenhok. Eigenlijk te veel moois om zo maar in één zin op te sommen. De woning is half vrijstaand, maar daar merk je niks van. Er zit zoveel potentie en woongenot in dit bouwwerk (gemeentelijk monument) waar je, zonder voor schut te staan, bij kunt wegdromen. Huidige eigenaren hadden bijvoorbeeld het voornemen om een drietal B&B’s te realiseren (5 personen per overnachting is hier toegestaan). Het is levensloopbestendig en het uitzicht over de landerijen verveelt geen dag. Prima stek om ook kantoor aan huis te houden. Uiteraard kun je heel wat lievelingsdieren houden. Graag maken wij je deelgenoot van wellicht jouw toekomstige stek en geef jij je toekomst een rijk verleden.

BINNENKIJKEN?
Als we vanuit Silvolde over de N317 rijden richting Dinxperlo gebeurt er onderweg al wat. De tekenende wolkenluchten, het deinende coulisselandschap en de afwisseling tussen wei en plukjes bos. Het raakt ons, we merken dat we langzamer gaan rijden. En dat is maar goed ook, want bij de Dinxperloseweg gaat echt de vaart eruit. We rijden over de geasfalteerde ventweg naar ons doel. Bij de riante oprit aangekomen stappen we uit. Echt waar, de eerste aanblik is direct betoverend. Het hart klopt sneller terwijl we op adem komen. Wat is dit mooooooi! We weten niet zo goed wat we als eerste willen zien. Binnen of buiten?!
We kiezen voor het laatste. De zon staat hoog. Wolken maken luchtkastelen, maar wij staan met beide benen op de grond. Vogels zijn druk in de weer en laten van zich horen. Een eekhoorn gaat er ondertussen als een haas vandoor. Er steken wat stoere kippen over. Bij ons is het tempo eruit. En dat voelt goed.

BUITENLEVEN!!!
Met kapitale letters en drie uitroeptekens. Want alles wat we nu opschrijven haalt het niet bij de werkelijkheid. Dit moet je ondergaan, beleven. In de snelheid noteerden we tijdens de rondgang een kersenboom, appelbomen (4), een walnoot-, tamme kastanje-, pruimen-, vijgen-, stoofperen- en perenbomen. Door de hele tuin kun je zitjes realiseren zodat je naar behoeven, over de hele dag, beschut of in de zon kunt zitten. Na een rondleiding ga je dit absoluut beamen. Veel gras, bomen, een moestuin (ca. 400 m²! met pulsestuk voor beregening) en zitjes onder de bladerrijke bomen. Het fruit hangt laag. Het ruikt lekker. En wat dacht je van de grote schuur met inpandige garage, dubbele carport en 2 stallen? Op de foto’s zie je hoe groen en ruimtelijk alles is. Het uitzicht imponeert overal. Het perceel is geheel omheind.

BOERDERIJ
Eentje met historie. Ruim honderd (!) jaar staat ie al op deze plek. Het pand heeft een tweelaags dwarsgeplaatst voorhuis (met nog gaaf bewaard interieur) onder een schilddak met op de nok aan weerszijden een schoorsteen. Het achterhuis heeft een afgewolfd zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. De gevels zijn voorzien van een omlopende gepleisterde grijs gesausde plint. De boerderij heeft een ensemblewaarde met de tegenovergelegen hallehuisboerderij (nr. 32). Ons pand heeft een karakteristieke detaillering en materiaalgebruik waarbij met name de toepassing van gedecoreerde
gepleisterde boogvelden opvalt. Omdat de boerderij van algemeen historisch belang is als tastbaar stuk geschiedenis van het agrarische leven in begin vorige eeuw is deze op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Als je goed kijkt zie je dat het rechterstuk van het voorhuis opnieuw is opgemetseld. In de tweede wereldoorlog was dit stuk weggeslagen.

BIJZONDER VERHAAL
Boerderij ‘de Schutte’ kreeg zijn naam in de tijd dat vee werd ‘geschut’ c.q. in bewaring werd genomen voor boeren die in de Slaege grond pachtten en daar vee lieten weiden. In 1647 is er sprake van het onbewoonde ‘Erenthenslag’. De eigenaar is Capitein Laar. Zijn weduwe verkoopt het aan het Rentambt van de Schuilenburg. De rentmeester beplant de grond hoofdzakelijk met bomen. Toezicht op deze plantage wordt gehouden door de ‘watchman’ die gratis mag wonen op de ‘Schutten Stede’. In 1813 wordt ‘de Schut’ afgebroken en komt er een daghuurderswoning voor in de plaats. In 1921 wordt het voorhuis gerenoveerd. Vanaf 1813 (dus het oorspronkelijk bouwwerk was nog ouder) tot 1838 woonde hier Theodorus Venderbosch en Hendrika Salemink. Het verhaal gaat verder met nog meer bewoners maar dat voert hier te ver. We hebben nog een kopie beschikbaar voor degenen die hiervoor interesse hebben.

BINNENKIJKEN
Vooralsnog genoeg info. Tijd om de fraai vormgegeven voordeur van de andere kant te bezien. Zoals gezegd heeft het voorhuis nog veel originele elementen die je blij maken. De hal met granieten vloer, de woonkamer met potscheurenvloer met betegelde wanden en een houten schoorsteenmantel en kasten. De alkoof wordt momenteel als kantoor gebruikt en geeft een vriendelijke doorkijk naar de deel. Opmerkelijk is het achthoekige raampje in de gang. We zien op het gemak de riante opkamer en de praktische kelder met stahoogte (de vriezer blijft achter). Producten uit de groentetuin verspreiden een heerlijke geur. De dichte keuken heeft betegelde lambriseringen, een houten schoorsteenmantel en spekkast. Aan de andere zijde van de woonkamer zijn een tweetal slaapkamers en de verdiepte badkamer (met los ligbad van de DRU, douche, wastafel en toilet). Achter de keuken is de bijkeuken met eenvoudig toilet. De deel is imponerend door de ruimte, de eiken gebinten en de hilde. Ook zien we hier de pelletkachel ( Biodom Double Fan 34), Bosch CV -ketel, de omvormer van de 22 zonnepanelen (2013) en de vernieuwde meterkast ( In de garage is ook een groepenkast met krachtstroom). Ook is hier de wasmachineaansluiting en deur naar de tuin.

Via een steile trap gaan we boven kijken. Als eerste zien we een immens groot appartement. Met keuken, hilde, dakramen, twee boilers en een badkamer (met douche, toilet en wastafel). Een luik naar de zolder en een praktisch verhuisluik. In het voorhuis zijn boven vier slaapkamers. De gipsplaten plafonds zijn geïsoleerd. Erboven is een giga zolder met royale stahoogte.

Wat opvalt tijdens de rondleiding zijn de paneeldeuren (aantal is nog los aanwezig), de fraaie hoogte en de schuiframen. Er zijn drie rookkanalen, er is glasvezel (huur ca € 14,- pm) en aan de wegkant zijn luiken aangebracht. Er is gedeeltelijk dubbel glas.

BEWONEN VAN EEN MONUMENT
Het bewonen van een monument is uniek en geeft een bijzondere sfeer. Je stapt in honderden jaren geschiedenis. En daar is men zuinig op. Vandaar dat de overheid niet alleen dit soort objecten met zorg in stand houdt. Ook wil men meebetalen aan het reguliere onderhoud. Zo kun je aanspraak maken op bijvoorbeeld woonhuissubsidie (38%). Kijk voor meer info op cultureelerfgoed.nl of monumenten.nl

BUURT
Situering in gezellige, compacte Buurtschap in een omgeving met akkerbouw en veeteelt. Afwisselend, rijk landschap, iets verderop loopt de Oude IJssel. Volg je de Aa-strang dan kom je terecht in de Duitse regio Landkreis Borken. Met Bocholt, Isselburg (prachtig kasteel!) en Anholt als belangrijkste plaatsen. Ook het natuur- en recreatiegebied Engbergen is op loopafstand. Als je toch komt bezichtigen loop dan hier na afloop het blotevoeten pad. Elke stap geeft een nieuwe sensatie. Ook noemen we nog het naburige DRU Industriepark. Een belangrijke en prachtige plek in de vroegere ijzerindustrie. En, ooit geweten dat Nederlandse wijn zo lekker kan zijn? Neem voor op de terugweg een paar flessen mee van Wijngaard Oerlegoed. Het schitterende wandel- en fietsennetwerk van honderden kilometers mag je later gaan ontdekken.

BONDIGE REACTIE VERKOPER
“Het is echt prachtig wonen hier. De ruimte en rust, zowel binnen als buiten. En dan nog die geweldige buurt. Met pijn in ons hart gaan we weg. Vanwege werk en reisafstanden hebben we tot die keus besloten. We hebben trouwens ook nog een ontwerp voor een voedseltuin/bos. Zeker weten dat de volgende bewoners hier een ongekend gave tijd zullen beleven…”

BEST WEL leuk dat NAOBERSCHAP…
Dit stukje is met name bedoeld voor hen die er wel van hebben gehoord maar niet weten wat het is. En omdat het naoberschap in deze buurt volop in ere wordt gehouden en gepraktiseerd het volgende: Vanouds was het een heel ruime en intensieve vorm van burenhulp, die onontbeerlijk was voor de bewoners van boerderijen en in dorpen die niet kunnen rekenen op goede openbare voorzieningen. Plaatselijk wordt voor "naoberschap" ook het woord "noawas" gebruikt. Het woord "noawas" kan ook worden gebruikt om iemands hoedanigheid als "naober" aan te duiden. Daarnaast heb je ook vaak de naoste naober of noaste noawas, ook wel de eerste naober. Dit is doorgaans de meest nabije buur. Deze buur verzorgt jouw planten, post en soms zelfs je huisdieren als je op vakantie bent. Ook ondersteunt hij of zij in kleine zaken bij ziekte en bij overlijden en verzorgt of regelt hij uit naam van alle naobers een fruitmand, rouwkrans, ooievaar, Abraham, Sara, huwelijksboog of meiboom. Uiteraard ben je geheel vrij om daaraan mee te doen of niet. Maar goed, je snapt onze intentie.

BEZICHTIGEN
Vanzelfsprekend nemen we ruimschoots de tijd (anderhalf uur) om je alles te laten zien. We nemen wat foldermateriaal van de omgeving mee, zorgen voor verse koffie en wat lekkers met een knipoog naar de boomgaard en groentetuin. Voor afspraken hebben we alvast een paar dagdelen afgeblokt. Bernice of Anja van Iets Anders Makelaars vertelt je er graag meer over.

Features

Transfer of ownership

Last asking price
€ 549,030 kosten koper
Asking price per m²
€ 1,874
Status
Sold

Construction

Kind of house
Converted farmhouse, semi-detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
1921
Specific
Renovation project and listed building (national monument)
Type of roof
Combination roof

Surface areas and volume

Areas
Living area
293 m²
Other space inside the building
109 m²
External storage space
42 m²
Plot size
6,270 m²
Volume in cubic meters
1,270 m³

Layout

Number of rooms
10 rooms (7 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 1 separate toilet
Bathroom facilities
Bath, 2 showers and 2 toilets
Number of stories
2 stories, a/an attic and a basement
Facilities
Skylight, optical fibre, flue and solar panels

Energy

Energy label
Not required
Insulation
Partly double glazed
Heating
CH boiler, wood heater and pellet burner
Hot water
Electrical boiler
CH boiler
Bosch (gas-fired, in ownership)

Cadastral data

WISCH C 1479
Cadastral map
Area
6.270 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Alongside a quiet road, outside the built-up area, rural and unobstructed surrounding view
Garden
Back garden, front garden and side garden

Storage space

Shed / storage
Attached wooden storage

Garage

Type of garage
Detached wooden garage
Capacity
1 car
Facilities
Electricity and running water

Parking

Type of parking facilities
Parking on private property

Involved real estate agent

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.