• Sold

Gerecht 8 2311 TC Leiden Pieterswijk

Hightlighted features

  • 332 m² living area
  • 246 m² plot size
  • 7 bedrooms
Map
€ 1,815,000 k.k.

Sales history

Listed since
June 28, 2022
Date of sale
July 18, 2022
Term
2 weeks

Description

‘Fantastisch groot familiehuis op historische en charmante locatie’

Voor de liefhebbers van historie en karakter, balkenplafonds, originele details, rijke materialen, veel ruimte en een prachtig groene tuin die zo rustig en vrij gelegen is dat het lijkt alsof u ver buiten de stad bent! Voor mensen die opzoek zijn naar maar liefst 5 slaapkamers, meerdere privé dakterrassen, veel bergruimte en een woonlocatie middenin het kloppend hart van de stad aan een plein met een dorps-achtig karakter, dan zal dit sfeervolle, statige herenhuis aan uw verwachtingen voldoen zodra u haar ziet!

U vindt dit unieke monumentale herenhuis met luiken aan het fraaie Gerecht waar u een vrij uitzicht heeft op het vroegere stadsgevang het ‘Gravensteen’. Het prachtige historische aanzicht geeft aan dit plein een heel bijzondere en intieme sfeer . In de omgeving staan meer interessante panden uit een verre geschiedenis. Zo ligt de imposante Pieterskerk om de hoek, evenals het academiegebouw van de Universiteit Leiden aan het Rapenburg en de ‘Latijnse school’ met een prachtige trapgevel waar een jonge Rembrandt van Rijn een aantal jaar les kreeg en zijn eerste schetsen op papier zette.

De woning ligt dus op een uitzonderlijk mooie locatie in de binnenstad van Leiden middenin de gewilde Pieterswijk. Naast de architectonische en historische bezienswaardigheden in de directe omgeving, wandelt u binnen een paar minuten naar het bruisende centrum van Leiden met de gezelligste terrassen en restaurants, winkels, bezoekwaardige musea, bioscopen en natuurlijk de fraaie schouwburg. Het station Leiden Centraal ligt op 10 minuten loopafstand evenals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook het Bio Science park is niet ver weg. Kortom een toplocatie.

Benieuwd naar hoe mooi het er van binnen uitziet? Bekijk alvast voor een goede 1e indruk de uitgebreide fotoreeks, de 360 graden foto's, de overzichtelijke plattegronden (2- en 3- dimensionaal) met virtuele tour of de professionele film op Funda (of YouTube). Indien u nu direct door het huis wilt lopen, kunt u via een 3D tool van Matterport op Funda direct het huis bezichtigen. Heel veel kijkplezier!

Wij nemen u graag mee door het huis en beginnen in de ruime vestibule direct na de voordeur. Het is een praktische en sfeervolle binnenkomer met het authentieke venster in ruitvorm boven de klassieke voordeur en de originele marmeren vloer die een prachtige weergave is van verstreken tijd. Het voorportaal en de centrale hal is van elkaar gescheiden door een glazen deur. De lange hal biedt toegang tot alle ruimtes op de begane grond waaronder de garderobekamer, het toilet, de trapkast, de keuken en de twee lichte woonkamers. De grote garderobekamer ligt links van de voordeur en biedt meer ruimte dan de naam wellicht doet vermoeden. In werkelijkheid is dit een kamer die verschillende invullingen zou kunnen krijgen. Zo is het een perfecte ruimte voor een kantoor of werkplek (aan huis), zou het meer gebruikt kunnen worden als bijkeuken voor bijvoorbeeld sportspullen, fietsen, de hond of extra voorraad en natuurlijk voor het opbergen van jassen, tassen en schoenen.

De keuken is een belangrijke plek in dit heerlijke familiehuis. Niet alleen is deze ruimte op een fijne manier verbonden aan de achterste woonkamer en de aangrenzende stadstuin, het is tevens een warme plek met een gezellige sfeer en met voldoende ruimte voor een grote eettafel. De keuken beschikt over diverse inbouwapparatuur en veel werk- en opbergruimte. De zwartwit geblokte vloer past uitstekend bij de smaakvolle, licht groene teint van de keukenkastjes. Dit noemen we met recht het hart van het huis.

De achterkamer die grenst aan de centrale hal, de fijne tuin en een halfopen verbinding heeft met de keuken, is de uitgelezen plek voor een riante zithoek bij de imposante schouw met meesterlijk houtsnijwerk. Hier is een natuurlijke verbinding met het achtergelegen groen door middel van de dubbele openslaande deuren. Kunt u zich voorstellen hoe de transparante gordijnen hier licht wapperen door het zomerse briesje dat door de geopende deuren stroomt? Een lichte plek in huis met veel privacy en met de intimiteit van een ongedwongen gezinshuis. Wanneer de en-suite deuren tussen de voor- en achterkamer gesloten worden, zijn er twee separate (woon)kamers met dezelfde rustieke plankenvloer. De voorkamer is door de huidige bewoners in gebruik als televisie- en muziekkamer. De vleugel heeft een prachtige plek voor de hoge ramen die uitkijken op het autovrije Gerecht.

Door de openslaande deuren heeft u vast al een blik geworpen op de groene achtertuin. Een stadsoase waar altijd een zonnige plek te vinden is en die omringd is met genoeg groen en beschutting om je even helemaal in het echte buitenleven te wanen. U hoort vaak niets anders dan het geluid van de vogels. Tegen de witte achtergevel steken de verschillende groenen van de beplanting prachtig af en gelooft u het als wij vertellen dat de huidige eigenaar 26 jaar geleden zelf de ijzersterke Paulownia tomentosa boom met haar paarse bloemen heeft geplant? In de tuin is een berging toegankelijk waar twee cv-ketels hangen en waar voldoende ruimte is voor gereedschap, tuinkussens etc. Buiten de verrassing van de heerlijke oase is er nog een verrassing in de tuin in de vorm van een tuinkamer die uitsluitend vanuit de tuin bereikbaar is. De nieuwe bewoner kan dit extra verblijf uiteraard naar eigen wens inrichten maar de huidige invulling als werkkamer met bibliotheekfunctie ademt exact de sfeer uit die het verdient. Met uitzicht op het groen, filosoferend over een goed boek of geconcentreerd werkend achter het grote bureau, er zijn vele gebruiksmogelijkheden. Vanuit de tuin lopen we in een rechte lijn door de keukendeur terug naar de trap die leidt naar de eerste etage.

Het trappenhuis met de statige trap brengt u naar de riante overloop van de 1e etage. De eerste ruime slaapkamer ligt aan de voorzijde van het huis en heeft een verrassend mooi uitzicht op het Gravensteen. De ruimte is bijzonder van vorm door de aangrenzende kleine kamer die eveneens vanaf de overloop bereikbaar is. Zo is er als het ware een slaaphoek ontstaan met een open ruimte waar een groot bureau of een zithoek tot de mogelijkheden behoort. De kamer beschikt tevens over een doordacht geplaatste inloopkast met veel ruimte. De tweede ruime slaapkamer ligt ook aan de voorzijde en beschikt over een dito uitzicht. De aanblik van de imposante historie aan de overkant van het plein is altijd bijzonder.
Wanneer we via de overloop naar de achterzijde van het huis lopen passeren we een keurig separaat toilet, alsmede de badkamer welke is voorzien van een ligbad, douche, wasmachine- en drogerkast en dubbele wastafel. De badkamer is geheel betegeld. Aan de overzijde ligt een derde, groot formaat slaapkamer waar een prachtige maatwerk inloopkast is gecreëerd om extra ruimte te hebben. De oude paneeldeuren hebben de huidige bewoners bewust in tact gelaten en daarmee behoudt de ruimte de grandeur die dit huis verdient. Deze slaapkamer grenst aan de tuin waardoor het een heerlijk stille kamer is. Vanaf de overloop is het dakterras bereikbaar alwaar u, net als beneden in de tuin, kunt genieten van de zon en de beslotenheid van deze locatie. Het is een prachtige aanblik vanaf de eerste etage naar de beneden gelegen tuin.

Eenmaal weer terug in het trappenhuis volgen we de prachtig uitgesleten trap naar de 2e etage waar opnieuw een diversiteit aan kamers de verdieping vult, ook al is de indeling anders dan u zou verwachten. Zo is er hier een meer dan riante werkkamer aan de voorzijde gesitueerd. De kamer beschikt niet alleen over voldoende ruimte voor een groot bureau, ook is er ruimte voor een zitje om de openhaard heen en is er een grote bergruimte onder de schuine kant van het dak. Het bijzondere aan deze kamer is de tweede, aangrenzende ruimte die beschikt over een bescheiden pantry en waar het lijkt alsof het geschikt is gemaakt als zelfstandige woonruimte, want ook een kleine badkamer ontbreekt niet. Deze etage zou dus geschikt kunnen zijn voor een inwonend kind of ouder. Ook kunt u denken aan een sfeervolle Bed & Breakfast waar het uitzicht alleen al de kamer volkomen uniek maakt.

En net als u denkt dat dit het dan wel zal zijn, is er een volgende trap naar nog een etage. Deze ‘zolder’ kan op veel verschillende manieren benut worden. Zo hebben er ooit studentes gewoond en heeft de ruimte dienstgedaan als speelzolder voor de kinderen. U kunt ook denken aan een zelfstandige woonruimte voor een inwonende au-pair of een logeerverdieping. Mogelijkheden te over! De open nok en de zichtbare balken maken het een ruimtelijk geheel en het is er bijzonder licht. Er is een tweede dakterras bereikbaar en een derde badkamer met toilet, douche en wastafel. Dit huis heeft werkelijk ontzettend veel ruimte en tegelijk blijft het overal gezellig en intiem. We hebben het gevoel eigenlijk niet genoeg ruimte te hebben om alles op te schrijven.

Ten slotte willen de huidige bewoners nog meegeven dat dit fijne, karaktervolle huis een verrassend rustige plek is te midden van een bruisende omgeving. Dat er een fijne dynamiek en saamhorigheid is onder de bewoners van het plein. Dat het huis op nummer 8 er zo nu en dan om vraagt om in de spotlights te mogen staan. Zo werd er ooit een tuinconcert gegeven waarbij de ruim 120 gasten luisterend toekeken vanaf de verschillende dakterrassen en de akoestiek hoogstaand was of de keren dat er diners werden gehouden voor grote gezelschappen met muziek en uitgebreid eten. “Het huis gaat er van stralen” aldus de eigenaren en dat geloven we graag!

Een herenhuis van dit formaat en met deze uitstraling komt zelden te koop. Dus bent u ook nieuwsgierig geworden? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. We nemen graag de tijd voor u.

Highlights:
* 7 slaapkamers en 3 badkamers;
* Heerlijk groene stadsoase met rust aan autovrij plein;
* Middenin een prachtig historisch gedeelte van de Leidse binnenstad;
* Héél veel woonoppervlakte en privacy;
* Het Gerecht ligt zeer gunstig in de Leidse binnenstad (Schouwburg, Stadsgehoorzaal, Universiteit, musea om de hoek), Centraal Station Leiden (10 fietsminuten afstand), diverse sportaccommodaties en de uitvalswegen A4, A44 en N11 zijn nabij;
* Lekker aan het einde van de dag even varen? Dat kan perfect! Met de juiste vergunning is het mogelijk een sloep in de nabijheid aan te meren. De uitgestrekte Kagerplassen of de Vlietlanden zijn in een halfuur te bereiken. Een korte tocht door de stad is al voldoende om helemaal te ontspannen!;
* Verschillende sfeervolle horecagelegenheden liggen om de hoek;
* Levensloopbestendige woning waar meerdere generaties (zelfstandig) kunnen wonen;

Wat u zeker ook moet weten:
* Echte VIDEO op Funda! Geen eerder al bekeken en aan elkaar geplakte/ slideshow foto's.
* Zie voor een nog duidelijker en ruimtelijker beeld de 2- & 3-Dimensionale plattegronden op Funda. Deze tekeningen geven u een heel goed beeld van hoe fraai deze prachtige woning ingedeeld is. De op de plattegronden aangegeven inrichting is een voorbeeld van hoe de woning ingericht kan worden.
* Virtuele rondleiding door het huis met behulp van overzichtelijke 360 graden foto's. Door op de 360 graden icoontjes te klikken in de plattegrond komt u in het 360 graden fotoscherm. Van hieruit kunt met één simpele klik alle ruimtes gaan bekijken in dit huis. U bepaalt zelf uw looproute!
* En krijgt u geen genoeg van de mogelijkheden die wij u hierboven aanbieden, kunnen wij u ook verblijden met een geavanceerd Matterport tool via Funda waarin u echt alle hoeken van het huis kunt bekijken, draaien en zelfs digitaal door de woning kunt lopen. Uiteraard krijgt u het allerbeste beeld wanneer u met ons door het huis loopt. Wij laten u het huis heel graag in het echt zien.

Goed om te weten:
* Ouderdomsclausule als ook de materialenclausule van toepassing;
* De verkoper behoudt zich het ‘recht van gunning’ voor;
* Geen energielabel ivm vrijstelling Rijksmonumentale woonhuizen.

Vragen? Bel gerust! Wij zijn u graag van dienst.

---------------------------------------

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Onzerzijds wordt geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief. Van toepassing zijn de NVM- voorwaarden, alsmede de gebruikelijke Algemene Voorwaarden.

Features

Transfer of ownership

Last asking price
€ 1,815,000 kosten koper
Asking price per m²
€ 5,467
Status
Sold

Construction

Kind of house
Desirable residence/villa, staggered
Building type
Resale property
Year of construction
1750
Specific
Protected townscape or village view (permit needed for alterations), double occupancy possible, heritage listed, partly furnished with carpets and curtains, listed building (national monument) and monumental building
Type of roof
Gable roof covered with asphalt roofing and roof tiles
Quality marks
Bouwkundige keuring

Surface areas and volume

Areas
Living area
332 m²
Other space inside the building
2 m²
Exterior space attached to the building
28 m²
External storage space
19 m²
Plot size
246 m²
Volume in cubic meters
1,012 m³

Layout

Number of rooms
12 rooms (7 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 2 separate toilets
Bathroom facilities
Bath, shower and toilet
Number of stories
4 stories
Facilities
Outdoor awning, skylight, passive ventilation system, flue and TV via cable

Energy

Energy label
Not required
Insulation
Roof insulation, insulated walls and floor insulation
Heating
CH boiler and fireplace
Hot water
Gas-fired boiler
CH boiler
VAILLANT (gas-fired combination boiler from 2018, in ownership)

Cadastral data

LEIDEN G 1303
Cadastral map
Area
246 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Sheltered location, in center, in residential district and unobstructed surrounding view
Garden
Back garden and front garden
Back garden
148 m² (11,5 meter deep and 12,87 meter broad)
Garden location
Located at the northwest
Balcony/roof garden
Roof terrace present

Storage space

Shed / storage
Detached wooden storage

Parking

Type of parking facilities
Resident's parking permits

Involved real estate agents

NVM buying agent

Proper Makelaardij

Call 071-5190909

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.