Rijnsburgerweg 5 2334 BA Leiden Houtkwartier

Hightlighted features

  • 415 m² living area
  • 530 m² plot size
  • 6 bedrooms
Map
€ 1,425,000 k.k.
Calculate monthly payment

Description

Bijzonder, dat mogen we dit pand wel noemen. Is het niet omdat het een gemeentelijk monumentaal herenhuis betreft, eind 19e eeuw door Hendrik Jesse ontworpen in zijn bekende ‘Leidse Jugendstil’, dan wel door de uitzonderlijke oppervlakte cijfers. Het huis heeft een gebruiksoppervlakte wonen van 415 vierkante meter en ligt op een perceel van 530 vierkante meter.
Bijzonder zijn ook de vele originele details en een achtertuin die ruim 25 meter diep is. En zo is er meer.
Zodra u binnenkomt voor bezichtiging van dit huis zult u wellicht zelf ervaren dat het een voorrecht kan zijn om hier te wonen. Grijp uw kans. Woningen van dit formaat, met zoveel grote en toch harmonische en aangename ruimtes, komen niet vaak beschikbaar.

Ook de locatie is gunstig, de gemeente en het academisch ziekenhuis (LUMC) huizen aan de overkant. Daar is ook, tussen horeca en een hotel, een belangrijke uitgang van het Centraal Station van Leiden, vanwaar heel Nederland gemakkelijk te bereiken is en, door de nabijheid van Schiphol, de rest van de wereld.
Endegeest, Rhijngeest, Poelgeest, het Leidse Hout en de Heemtuin vormen een bijna aaneengesloten kring van prachtige oude parken tussen Leiden en Oegstgeest. Het Houtkwartier waarvan de Rijnsburgerweg als ‘hoofdstraat’ fungeert, hoorde ooit bij Oegstgeest maar is inmiddels al tijden een aangenaam groene en geliefde Leidse buurt.

Het centrum van Leiden ligt op loopafstand, het begint in feite aan de andere kant van de spoorbaan, waar ook het station is voor de regionale en stedelijke buslijnen. Zo zijn ook strand, zee en duinen nabij.
Er zijn verschillende parkeergarages in de buurt. Bewoners kunnen, met vergunning, een jaar op straat parkeren voor ongeveer 50 euro en zo nodig gratis gebruik maken van een door de gemeente beschikbaar gestelde nabijgelegen parkeergarage. Een groeiende minderheid van omwonenden gebruikt een deel van de eigen voortuin als parkeerplek.

In de beschrijving hieronder is geprobeerd de ruimtes en kenmerken van de woning te omschrijven, maar het is onmogelijk om alles te benoemen. Dus geef uw ogen goed de kost bij bezichtiging en bij het bekijken van de foto’s.

De indeling is als volgt:

Begane grond:
Via de voortuin, die door het vele groen privacy schept voor de bewoners, loopt een pad naar de overdekte entree, waar een stevige statige deur toegang biedt tot de vestibule. Vandaar is de grote hal te bereiken door dubbele klapdeuren met geëtst glas. Op de vloeren ligt marmer.
De hal bevindt zich centraal in de woning. Hier begint ook de mooi gevormde brede trap naar de twee verdiepingen.
Gezien vanuit de hal, ligt links van de vestibule een kleine kamer met schouw, nu bibliotheek. In deze kamer bevindt zich een in 2015 vernieuwde slimme meterkast (elektriciteit 13 groepen). De andere meterkasten bevinden zich in de vestibule.
Naast de deur van de ‘bibliotheek’ in de hal, zijn de drie deuren van een toilet met fonteintje, een diepe vaste kast en een kelderkast.
Aan de achterzijde van de hal is de deur naar de eenvoudige keuken, met een originele houten schouw en ernaast een originele keukenkast met glazen deuren.
In de achtermuur is een dubbele deur naar de tuin en links daarvan een doorgang naar de tuinkamer die aan de woonkamer grenst.
In die doorgang is een stuk van de oude gang afgesloten, deze ruimte fungeert als bijkeuken.

De woonkamer heeft een totale lengte van bijna 18 meter en is opgedeeld in een voorkamer met erker, openslaande deuren naar de voortuin en een originele schouw van marmer. Een fantastische ruimte voor wie een lange eettafel kwijt wil.
En-suite is via schuifdeuren (met vier klassieke kasten) de tussenkamer te bereiken. Ook deze kamer heeft een schouw, met een houtkachel die in de zeventiger en tachtiger jaren nog werd aangestoken. De schoorsteen functioneert nog. De glas-in-lood ramen boven de glazen schuifdeuren naar de tuinkamer toe geven extra sfeer aan deze ruimte. Hetzelfde glas-in-lood patroon siert de ramen boven de openslaande deuren van de heerlijke tuinkamer, die op dit moment als televisiekamer fungeert.
Alle ruimtes op de begane grond hebben een origineel plafond met ornamenten. De woonkamer heeft een plafondhoogte van 3.96 meter.

Via de ruim opgezette trap met fraai houtwerk en ornament is de eerste verdieping te bereiken.

Eerste verdieping:
Overloop met toegang tot alle vertrekken en het toilet.
Aan de voorzijde een eerste grote kamer met openslaande deuren naar het balkon boven de erker. De kamer fungeert nu als atelier. Het kan een prachtige ruime slaapkamer worden met een plafond hoogte van 3.57 meter. Naast deze kamer ligt een kleinere kamer die uitstekend te gebruiken is als studeer- of werkkamer.
Eveneens aan de voorzijde ligt de badkamer. Deze is voorzien van een
hoekbad, douche en wastafel. In een vaste kast hangt nog een badgeiser.

Aan de achterzijde bevindt zich de masterbedroom met vier grote vaste kasten. Een van de kasten is ingericht met een wastafel. Deze kamer is met hout afgetimmerd. Het is een herinnering aan het behang dat hier vroeger op was gespijkerd. Misschien in oude glorie te herstellen?
Ook deze kamer heeft openslaande deuren, waardoor een groot terras bereikbaar is. Een terras met ochtendzon en uitkijkend op de achtertuin. Aan de achterzijde is nog een grote kamer met vaste kasten en originele schouw, nu in gebruik als werkkamer.

Tweede verdieping:
Overloop met een kast waarin de cv-ketel en drukvaten zijn opgehangen, daar tegenover in de hoek naast de trap een tweede badkamer met douche en toilet. Aan de voorzijde zijn twee ruime slaapkamers. Nu logeerkamer en atelier. Beide kamers met hun eigen sfeer. Ze hebben beide een wastafel. Gaaf in deze kamers is het hoge plafond met het zichtbare schuine dakvlak. Ze kijken uit op het stedelijk gewoel van de Bargelaan. De rechterkamer van de twee heeft een overdekt balkon dat via openslaande deuren te bereiken is en kijkt uit op de grote tuin van de tegenoverliggende Villa Antonia.
Aan de achterzijde is nog een slaapkamer van goed formaat met ‘een wastafelkast’ met boiler. Naast deze kamer zijn nog twee ruimtes aan de achterkant, de linkerruimte is ingericht als heel eenvoudige keuken voor logees, de kamer ernaast is nu in gebruik als zolderruimte maar heeft ook een wastafel met boiler.

Voor de woning ligt de ruime voortuin met een rond pleintje dat door groen wordt omzoomd. In de lente bloeien er vier grote bomen tegelijk.
In de diepe achtertuin staan verschillende volwassen bomen en struiken, bijvoorbeeld twee walnootbomen, een iep en een berk, verschillende grote dennen, appel- en perenbomen. Rozen, camelia’s en rododendrons. Echt een tuin voor wie van tuinieren houdt
Bij het huis ligt een groot terras rond een vijver, achterin staat nog het nieuwgebouwde kippenhok. Er zijn verschillende bergingen, groot en klein, bij het huis en ook achter in de tuin.

Overige informatie:
- Gebruiksoppervlakte wonen: 415.4 m2
- Gebouw gebonden buitenruimte (balkons): 25.5 m2
- Externe bergruimte: 9.6 m2
- Perceeloppervlakte: 530 m2
- Inhoud woning: 1835 m3
- Bouwjaar: ca. 1900
- Woning heeft nog veel originele details
- Gemeentelijk monument met nummer 1447
- Grotendeels voorzien van dubbel glas m.u.v. glas-in-lood ramen en gekleurd glas
- Verwarming via extra grote Remeha Cv-ketel uit 2006
- Er dient wel rekening gehouden te worden met wat wegwerken van achterstallig onderhoud
- Bij huizen ouder dan 30 jaar hanteren wij standaard de asbest- en ouderdomsclausule
- Oplevering: in overleg, wel na 15 september 2022
- In het blok waar deze woning deel vanuit maakt zijn ook een aantal woningen in gebruik als bedrijf: als kantoor, praktijk, kinderopvang e.d. In het bestemmingsplan is dit niet uitgesloten

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 1,425,000 kosten koper
Asking price per m²
€ 3,434
Listed since
8 weeks
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Desirable residence/villa, row house
Building type
Resale property
Year of construction
1900
Specific
Listed building (national monument)
Type of roof
Combination roof covered with asphalt roofing and slate

Surface areas and volume

Areas
Living area
415 m²
Exterior space attached to the building
26 m²
External storage space
10 m²
Plot size
530 m²
Volume in cubic meters
1,835 m³

Layout

Number of rooms
10 rooms (6 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 2 separate toilets
Bathroom facilities
Bath, 2 showers and toilet
Number of stories
3 stories
Facilities
TV via cable

Energy

Energy label
Not required
Insulation
Double glazing and partly double glazed
Heating
CH boiler
Hot water
CH boiler
CH boiler
HR-combiketel (gas-fired combination boiler from 2006, in ownership)

Cadastral data

LEIDEN P 2614
Cadastral map
Area
530 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
In center
Garden
Back garden and front garden
Back garden
255 m² (25 meter deep and 10,19 meter broad)
Garden location
Located at the southeast
Balcony/roof garden
Balcony present

Storage space

Shed / storage
Detached wooden storage

Parking

Type of parking facilities
Resident's parking permits

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Rijnsburgerweg 5

€ 1,425,000 k.k.